Sterker Q2 voor Intel na tegenvallend eerste kwartaal

2 reacties

Intel heeft zijn financiële resultaten van het kwartaal dat 30 juni afliep gedeeld. Dit is het eerste kwartaal tijdens de coronacrisis dat een op een vergeleken kan worden met hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Na een erg slecht Q1 dit jaar hoopte Intel dat het tweede kwartaal dit goed kon maken, en dat is ook aardig gelukt. De omzet is met 19,7 miljard amerikaanse dollar vrijwel gelijk aan Q1 2021 en Q2 2020, maar de nettowinst is met 5,1 miljard dollar weer gelijkgetrokken met het tweede kwartaal van vorig jaar, na de 3,4 miljard van de eerste dertien weken van dit jaar. Ook de brutomarge doet het goed, met een stijging van 4 procent vergeleken met 2020.

Als naar de resultaten per divisie gekeken wordt valt een aantal dingen op. Ten eerste het feit dat de techgigant zijn nand-afdeling nog wel meerekend volgens de GAAP-regels van de SEC, de amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen. Intel is van plan op korte termijn dit onderdeel te verkopen aan geheugenfabrikant SK Hynix en daarom zijn de voorspellingen en opgave van de non-GAAP resultaten exclusief de nand-divisie. Deze heeft 34% aan omzet verloren ten opzichte van Q2 2020, maar hier wordt geen toelichting bij gegeven, de verhoogde vraag aan het begin van de covid-pandemie kan een reden zijn.

De grootste afdeling, de Client Computing Group, is met 10,1 miljard USD wederom verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de omzet. Door hogere verkopen voor laptops en desktops en meer succes met de 10nm-productie is hier een stijging van 5% behaald. De Data Center-groep waaronder ook Optane valt begint wat last te krijgen van de competitie in de markt van onder andere AMD met hun Epyc-processors, maar de Ice Lake Xeon-lijn op 10 nanometer zou voor verbetering moeten zorgen.

IoT en Mobileye profiteren van de opkomst van de economie nu de ergste gevolgen van covid-19 voorbij lijken te zijn. De afdeling voor chips voor zelfrijdende voertuigen zag een flinke groei van 124 procent vergeleken met het jaar hiervoor. Tenslotte zag Programmable Solutions een krimp van een paar procent, dit wordt verklaard door het opmaken van eerder aangelegde voorraden door klanten en leveringsproblemen.

Door de positieve resultaten na een tegenvallend kwartaal verwacht Intel een iets hogere jaaromzet dan eerder voorspeld met 73,5 miljard usd, bij een gelijkblijvende brutomarge van 56,5%. Maandag vindt het Intel Accelerated-evenement plaats, waarin de plannen voor toekomstige productieprocedé's en packagingtechnologie gedeeld zullen worden. Ook moet dan meer bekend worden over de roadmap voor de IDM 2.0-plannen van de nieuwe ceo Pat Gelsinger.

Bron: AnandTech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*