Navi 31 maakt vermoedelijk gebruik van chiplets, maar op welke manier? Alle mogelijkheden op een rij

6 reacties

AMD lijkt voor Navi 31 gebruik te maken van chiplets. Dat kunnen we concluderen uit een groot aantal geruchten, en een patent bevestigt dat AMD een dergelijke techniek heeft ontwikkeld. Er is een hoop speculatie over de implementatie, daarom zetten we alle logische mogelijkheden op een rij.

Het Duitse 3DCenter schrijft dat er op zijn forum veel wordt gepraat over de verschillende mogelijkheden, waar vijf verschillende mogelijkheden uit zijn gekomen. Veel varianten nemen de mogelijkheden voor de verschillende controllers voor geheugen, pcie en beeldverwerking niet mee, wat een belangrijke ontwerpfactor is. De latencies zullen de verschillende chiplets en de rest van de videokaart moeten immers zo laag mogelijk zijn.

De Twitteraar Kepler, die de bron is van veel informatie rondom de vermeende Navi 31-gpu, verklaart dat de derde afbeelding hieronder in de buurt komt van hoe de videochip in de praktijk zal werken. Het eerder genoemde patent beschreef bovendien een gpu op basis van vier chiplets met in de hoeken de cache en de interconnects tussen de chiplets. Toch zou Navi 31 gebruikmaken van twee chiplets en niet van vier stuks, wat wellicht betekent dat het ontwerp simpeler zal zijn.

De bekende Twitteraar Kopite7kimi verklaarde on een behoorlijk complex ontwerp dat op het 3DCenter-forum te vinden is dat het ontwerp inderdaad simpeler is. Ook hij denkt dat een ontwerp met vier chiplets naast elkaar waarschijnlijker is, met daaronder een vijfde verbindende chiplet met cache en dergelijke.

Bronnen: 3DCenter, Kopite7kimi (Twitter)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*