TrendForce voorspelt marktaandeel van 20% voor high-end laptoppanelen

0 reacties

Door het gedwongen thuiswerken en -leren sinds 2020 zijn niet alleen meer monitoren verkocht, ook het aantal verzonden panelen voor laptops met dubbele cijfers gegroeid. Dit heeft helaas ook een prijsstijging van meer dan 40 procent met zich mee gebracht. Onderzoeksbureau TrendForce voorspelt dat vooral high-end modellen, waaronder oled, ltps en oxide-panelen gerekend worden, hier van profiteren. Het marktaandeel moet dit jaar 17,8 procent bereiken en 21,4% in 2022.

Oled-schermen komen grotendeels van SDC, dat in 2020 zo'n 800.000 stuks verscheepte. Naar verwachting worden dat er dit jaar meer dan vier miljoen. Hiernaast moet ook EDO binnen een jaar de massaproductie van oled-panelen opzetten. Naar verwachting verkrijgt deze technologie dit jaar een marktaandeel van 3 procent. Ltps, dat gebruik maakt van kristalvormig in plaats van amorf silicium en daarmee snellere responstijden en verversingssnelheden kan halen, wordt vooral door AUO, CSOT en Tianma gemaakt. Deze schermen zouden dit jaar in 3,7 procent van alle laptops terechtkomen. AUO en Tianma hebben uitbreidingsplannen en Innolux wil dit jaar nog beginnen met het fabriceren van notebookschermen, nu gebruikt het bedrijf alle ltps-capaciteit voor smartphones.

Het laatste high-end type, oxide-panelen, wordt het meest door LG Display, Sharp en BOE geproduceerd. Deze zijn goedkoper en samen met het lagere energieverbruik maakt dat ze populair in notebooks, met een marktaandeel van 12,8 procent. Verschillende fabrikanten bereiden extra capaciteit voor die tussen 2022 en 2024 beschikbaar moet zijn.

Bron: TrendForce

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*