Intel-topman plaatst foto over Thunderbolt 5-functies, maar verwijdert post

10 reacties

Intel heeft nog niet zo lang geleden Thunderbolt 4 officieel gemaakt, en het zal ongetwijfeld al werken aan de opvolger. Het is echter nooit officieel bevestigd dat er al gewerkt wordt aan een opvolger. Intels Client Computing Group-topman Gregory Bryant heeft op Twitter foto's geplaatst van zijn bezoekje aan een ontwikkelwerkplaats in Israël. Eén van deze foto's toonde de specificaties van wat Thunderbolt 5 voor moet stellen.

De Twitter-post bestaat nog steeds, maar Anandtech schrijft dat er voorheen vier foto's stonden. Het zijn er nu maar drie, en de foto met de interessante details is verdwenen. Anandtech heeft echter een kopie. Thunderbolt wordt niet direct genoemd, maar wel springen de woorden '80G', 'the existing usb-c ecosystem' en 'pam3' in het oog.

80G moet slaan op de bandbreedte van 80 Gb/s, wat het dubbele is van wat Thunderbolt 3 en 4 aankunnen. De usb-c-aansluiting kan hier kennelijk voor worden behouden. Pam3 is een modulatietechniek waarmee drie bits per twee cycli verstuurd wordt. Dat is 50% sneller dan nrz-codering. Pam4 bestaat ook al, deze techniek kan tot twee bits per cyclus versturen en heeft dus een hogere bandbreedte bij dezelfde kloksnelheid dan pam3. Dit is echter complexer om te implementeren en is daardoor duurder. Dit zal een belangrijke reden zijn waarom Thunderbolt 5 het niet lijkt te gebruiken.

Het is Anandtech bovendien opgevallen dat de presentatieslide vermeldt dat er in het lab een op N6 gemaakte testchip is op basis van de nieuwe phy. N6 is een productieproces van TSMC, en afgaande op de zinsconstructie en de regelafstand lijkt de chip 'veelbelovende resultaten' bieden. Verder lijkt de techniek nog in een vroege ontwikkelfase te zitten, de kans is groot dat het nog een paar jaar duurt voordat we de techniek in producten zullen zien.

Bron: Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*