Intel-roadmap: "Arrow, Lunar en Nova Lake volgen Meteor Lake op, volledig nieuwe architectuur"

24 reacties

Curmudgeon666 heeft op het AnandTech-forum informatie die door mooreslawisnotdead op Reddit geplaatst is gekopiëerd voordat de post verwijderd werd. Het gaat om Intel's roadmap voor processors tot 2025, met een aantal namen die we nog niet eerder gehoord hebben. Alder Lake moet over niet al te lange tijd onthuld worden en ook over Raptor Lake en Meteor Lake zijn al geruchten. Volgens het commentaar van de originele poster zal Alder Lake relatief zwak zijn ten opzicht van het aanbod van AMD en Apple. De refresh, Raptor Lake, moet daar 10% bovenop doen in een 8/16-configuratie, wat waarschijnlijk wijst op het aantal snelle en zuinige kernen of het aantal cores en threads.

Meteor Lake moet de eerste serie zijn met chiplets of tiles, verschillende onderdelen moeten door TSMC en Intel geproduceerd worden. Dit zou gaan om een verkleining van de node met kleine prestatieverbeteringen, AMD moet met Zen 4+ en 5 de voorsprong verder uitbouwen. Arrow Lake moet met een vernieuwde compute tile met 8/32-configuratie voor high-end producten weer in de buurt komen van AMD, maar Apple heeft betere efficiëntie. Lunar Lake is het product dat volgens Nikkei door TSMC gemaakt op 3 nanometer en kan AMD en Apple misschien weer inhalen.

Nova Lake moet in 2025 uitkomen en zou een stap van maar liefst 50 procent moeten bieden ten opzichte van de voorgaande generatie. Intel werkt aan een geheel nieuwe architectuur, de grootste vernieuwing sinds de Core-lijn die al uit 2006 stamt. Dit is vergelijkbaar met wat AMD deed door Ryzen te introduceren en zou de reden zijn dat Glenn Hinton, de hoofdarchitect voor de Nehalem-processors, door Pat Gelsinger is teruggehaald naar Intel. Aangezien het hier om onbevestigde informatie gaat over producten die ver in de toekomst liggen kun je dit gerust met een korreltje zout nemen.

Core-generatie Codenaam Grote cores Kleine cores Introductie
12 Alder Lake Golden Cove Gracemont Q4 2021-Q1 2022
13 Raptor Lake Raptor Cove Gracemont H2 2022
14 Meteor Lake Redwood Cove Crestmont Q2 2023
15 Arrow Lake Lion Cove Skymont Q4 2023
16 Lunar Lake Lion Cove Skymont Q4 2024
17(?) Nova Lake Panther Cove (onzeker) Darkmont 2025

Bron: Wccftech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*