AMD AM5: Zen 4-CPU’s gebruiken geen PCIe 5.0 volgens blokdiagram

6 reacties

In de loop van deze week zijn er verschillende interne AMD-documenten op het internet verschenen na een ransomware-aanval op Gigabyte. Zo schreven we de afgelopen dagen over Genoa, AMD’s aankomende serverprocessoren met de Zen 4-architectuur, alsook de Threadripper 5000-cpu’s voor workstations (Chagall). Inmiddels is er ook meer informatie verschenen op het gebied van de Ryzen-desktopprocessoren. 

TechPowerUp heeft namelijk een blokdiagram van AM5 gespot, het platform dat naar verluidt ondersteuning moet bieden voor de Raphael-cpu’s. De figuur bevestigt enkele geruchten, waaronder de gebruikte pcie-standaard. Het ziet er inderdaad naar uit dat de volgende generatie Ryzen-chips niet compatibel zal zijn met pcie 5.0, maar het met pcie 4.0 zal moeten doen. Volgens het schema beschikt het AM5-platform in totaal over 28 pcie 4.0-lanes, vier meer dan AM4. 

Daarnaast toont het diagram het gebruik van ddr5-werkgeheugen. Terwijl er geen snelheid wordt gespecificeerd, is het aannemelijk dat AMD’s eerste ddr5-platform standaard zal overweg kunnen met een snelheid van 4.800 MT/s (dat als de basissnelheid van het nieuwe geheugentype wordt gezien). Verder wordt aangegeven dat het aankomende platform zowel usb4 als displayport 2.0 zal ondersteunen. Hoewel laatstgenoemde een indicatie is dat de vermeende Ryzen 7000-serie zal worden uitgerust met een geïntegreerde gpu, wordt er niet expliciet gemeld dat dit het geval zal zijn.

Bron: TechPowerUp

« Vorig bericht Volgend bericht »
0