Microsoft brengt Windows Server 2022 uit met verlengde 10-jarige support

18 reacties

Microsoft heeft Windows Server 2022  uitgebracht, een long term support-editie met vijf jaar standaard en 10 jaar verlengde ondersteuning. Het os heeft versienummer 21H2, wat overeenkomt met de volgende grote Windows  10-update,  en is dus niet gebaseerd op Windows 11. Wie tegen het officiële advies in de Desktop Experience installeert krijgt dan ook het startmenu en uiterlijk van Windows 10 te zien. Ook hier heeft de Chromiom-gebaseerde Edge-browser Internet Explorer vervangen.

Nieuwe functies zijn bijvoorbeeld dns-over-https en sterkere encryptie met aes-256-gcm en -ccm voor Server Message Block, dat gebruikt wordt om bestanden te delen. Ook is nested virtualization, het draaien van vm's in virtuele machines, nu mogelijk om AMD-processors, waar dit eerder alleen op Intel-cpu's ondersteund werd.

Azure Stack HCI, een abonnements-versie van het besturingssysteem, krijgt exclusieve features zoals Hotpatch, waarmee administrators patches kunnen doorvoeren zonder reboot, en SMB over QUIC, voor beveiligde toegang tot via het internet gedeelde bestanden.

Het lijkt erop dat Microsoft zoveel mogelijk gebruikers over wil zetten op een abonnement, wat vaak duurder is. Het web-gebaseerde Admin Center, de aanbevolen gebruikersinterface voor Windows Server, bevat menu-items voor onder andere Azure Kubernetes Services, Azure Backup, Azure File Sync, Azure Monitor en Azure Security Center. Verder werkt Windows Server 2022 grotendeels zoals de vorige versie. Het Admin Center moet de moeite van een desktop-loze installatie wegenemen, wat samen met een browser-versie van de PowerShell-console voor een relatief eenvoudig proces moet zorgen.

Bron: The Register

« Vorig bericht Volgend bericht »
0