Windows 11 ondersteunt veel processors niet, maar dit hoeft je niet tegen te houden

53 reacties

Microsoft heeft vandaag laten weten de lijst voor processoren die Windows 11 zal ondersteunen te hebben uitgebreid. De lijst is echter niet veel langer geworden, maar dit hoeft je niet tegen te houden om oudere processors te gebruiken.

De lijst is uitgebreid met Intel Core X-series en Xeon W-series. Ook de Intel core 7820HQ is toegevoegd. Dat is de enige zevende generatie processor die het bedrijf heeft toegevoegd aan de lijst. Hoogstwaarschijnlijk is dat gedaan omdat de Surface Studio 2 deze chip onder de motorkap heeft. Microsoft heeft verder niets veranderd aan de AMD-kant, geen enkele eerste generatie Zen-chip staat op de compatibiliteitslijst.

Het bedrijf zegt dat alle ondersteunde chips voldoen aan Microsofts dch-ontwerpprincipe. Uit tests en feedback van insiders blijkt dat processoren die aan dit ontwerpprincipe voldoen een 98 procent crashvrije ervaring hebben terwijl systemen die niet aan alle eisen voldeden 52 procent meer kernel crashes hadden. 

Ondanks de verklaring en wijzigingen die de softwarereus heeft doorgevoerd aan de compatibiliteitslijst kunnen gebruikers Windows 11 toch installeren op systemen die niet voldoen aan de minimale compatibiliteitseisen. Dit zal alleen niet gaan aan de hand van een automatische upgrade. Gebruikers zullen handmatig een .iso-bestand moeten downloaden en installeren.

Gebruikers die willen controleren of hun computer aan de systeemeisen voldoet kunnen dat met de nieuwe aangepaste versie van de PC Health Check tool doen. Als het systeem niet compatibel blijkt te zijn, zal de tool duidelijker aangeven welk onderdeel voor de incompatibiliteit zorgt. De nieuwe tool kan alvast worden getest en hier worden gedownload.

Screenshot van de nieuwe PC Health Check Tool

Bron: Microsoft

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*