Intel-CEO: uitbreiding Europese chipindustrie vereist decennia aan uithoudingsvermogen

4 reacties

Intel wil meer inspelen op de doelstellingen van de EU om meer computerchips op eigen bodem te produceren. Europa's politieke leiders willen namelijk vóór 2030 minstens 20% van de wereldwijde marktwaarde van chips op Europees grondgebied produceren. Intel denkt daar positief aan bij te kunnen dragen.

Dat schrijft Intels chief executive officer Pat Gelsinger in een gastartikel voor Politico. Het bedrijf heeft al aangekondigd zijn bedrijvigheid in Europa uit te willen breiden, om de EU zo te helpen om het marktaandeel van Europese chips van slechts 9% naar 20% te krijgen. Nu schrijft Gelsinger dat Intel in totaal 18,5 miljard Amerikaanse dollar zal investeren in zijn faciliteiten in Ierland.


Intel-ceo Pat Gelsinger.

Het marktaandeel van in Europa gebakken chips is sinds 1989 gedaald van 44% tot slechts 9%, Europa is daardoor sterk afhankelijk geworden van import uit Azië. Om het doel van 20% te halen 'is uithoudingsvermogen, een duidelijke strategie en ondersteuning van Europese politieke leiders nodig'. Het ontwikkelen van meer eigen productie en innovatie kost veel tijd en geld, het zal volgens de topman decennia duren voordat hier de vruchten van geplukt kunnen worden.

De EU is volgens hem een cruciale markt. Een groot voordeel is dat de unie verschillende vooraanstaande instituten heeft, zoals IMEC in België, het Fraunhofer-instituut in Duitsland, CEA-Leti in Frankrijk en een aantal van de grootste leiders op het vlak van innovatie in automotive, telecommunicatie en duurzame energie.

Bron: Politico

« Vorig bericht Volgend bericht »
0