Apple vernieuwt iPad en iPad mini: A13 Bionic, iPad OS 15 en Center Stage

11 reacties

Apple heeft vandaag tijdens een persconferentie de nieuwe iPad-generatie aangekondigd. De reguliere iPad is voorzien van de nieuwe A13 Bionic-system-on-a-chip, de nieuwe iPad mini heeft een A15-chip. Beide maken gebruik van iPad OS 15.

De negende generatie iPad is dankzij de A13 gemiddeld 20% sneller, en hij is volgens Apple zelfs tot zes keer sneller dan de snelste Android-tablet. iPad OS moet de nodige nieuwe functies bieden waar het bedrijf vandaag nog dieper op in zal gaan. Aan de voorkant zit een 12MP-camera met een ultragroothoeklens. Apple brengt de Center Stage-functie van de iPad Pro's naar de reguliere iPad, waarmee de persoon in het midden van het beeld wordt geplaatst. Dat zal handig zijn voor videovergaderingen. De camera aan de achterkant gebruikt nog altijd een sensor van 8 megapixel.

Het schermformaat is met 10,2-inch gelijk aan het bestaande model. True Tone is echter toegevoegd aan het scherm, hiermee wordt de helderheid en de kleurbalans van het scherm automatisch aangepast. Ook kun je de bestaande accessoires gebruiken, waaronder je Lightning-kabels. Het basismodel krijgt met 64 GB dubbel zoveel opslag ten opzichte van zijn voorganger, deze kost 330 euro.

De iPad mini voor dit jaar heeft de nieuwere A15-chip, evenals iPad OS 15. Omdat de chip in het oudere model een stuk trager is, is de cpu in de A13 in de nieuwe versie maar liefst 40% sneller, en de gpu is 80% krachtiger. Het Liquid Retina-display heeft een diagonaal van 8,3-inch.

In tegenstelling tot zijn grotere broer heeft hij een usb-c-aansluiting. De camerasensoren zijn gelijk aan de reguliere iPad, ook de mini ondersteunt Center Stage. Via wifi 6 zijn downloadsnelheden van maximaal 3,5 Gbit/s mogelijk, en er zal ook een 5G-uitvoering zijn. Het basismodel zal verkrijgbaar zijn voor 560 euro.

Bron: Apple

« Vorig bericht Volgend bericht »
0