'AMD Epyc Milan-X-refresh krijgt drie keer zoveel cache, maar geen hoger stroomverbruik'

7 reacties

AMD lijkt niet alleen te werken aan een refresh van de Ryzen 5000-processors met extra cache-chiplets, er zou ook worden gewerkt aan 'Milan-X'. Wat deze generatie precies inhoudt is nog niet duidelijk, maar in een presentatie heeft AMD al bekendgemaakt dat het in de toekomst producten met 'X3D-chips' zal onthullen. De Twitteraar ExecutableFix claimt nu bevestiging te hebben gevonden voor onder meer de cacheconfiguraties van de mysterieuze refresh.

Het Epyc 7773X-topmodel met 64 cores moet 768 MB aan L3-cache hebben. Dat is drie keer zoveel als de al beschikbare Milan-generatie, die moet het doen met maximaal 256 MB. Het wekt de indruk dat AMD inderdaad ook voor Milan-X cache-chiplets gebruikt. De chipontwerper gaf tijdens Computex een demo met een Ryzen 5900X die gemiddeld 15% beter presteerde dan de reguliere 5900X. Het enige verschil met zijn directe voorganger was dat hij gebruikmaakte van cache-chiplets die bovenop de core-chiplets geplaatst werden. AMD heeft dit 3D V-Cache genoemd. Kennelijk zal dit de nieuwe eigenschap zijn van Milan-X.

ExecutableFix lijkt zijn informatie uit software te verkrijgen. Hij claimt ook dat het topmodel een thermisch ontwerp van 280 watt en een basis- en boostkloksnelheid van respectievelijk 2,2 GHz en 3,5 GHz. De tdp's lijken niet hoger of lager te liggen ten opzichte van voorgaande generaties. Opvallend is dat zelfs de cpu's met minder cores dezelfde hoeveelheid cache krijgen, zelfs de Epyc 7373X met 16 cores. De Twitteraar blijkt erg vaak zeer accurate details te plaatsen. Wanneer de processors precies onthuld zullen worden is helaas nog niet duidelijk.

Bron: ExecutableFix (Twitter)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0