Gerucht: Intel Sapphire Rapids voor HEDT komt in Q3 van 2022, samen met Raptor Lake

6 reacties

Intel lijkt te werken aan een vernieuwde line-up voor de high-end desktopmarkt. Dat mag ook wel, de bestaande chips voor het X299-platform zijn nog praktisch op de Skylake-architectuur gebaseerd. Er is al een roadmap en chipsetinformatie over het nieuwe platform opgedoken. Op het Chinese forum Chiphell claimt een gebruiker te weten wanneer de nieuwe chips uitgebracht zullen worden.

Hij claimt bij één van Intels fabrieken te werken, en verklaart dat de high-end chips op basis van Sapphire Rapids in het derde kwartaal van 2022 onthuld zullen worden of op de markt gebracht zullen worden. Wat de codenaam voor de high-end consumentenversies zal zijn is nog onduidelijk. De chipset lijkt in ieder geval W790 genoemd te worden, waarbij de W zal staan voor 'workstation'. De Raptor Lake-S-processors (Core 13000) moeten op hetzelfde moment verschijnen.

Sapphire Rapids is de codenaam die gebruikt wordt voor de Ice Lake-SP-chips, de nieuwe Xeons die afgelopen april officieel zijn onthuld. Ze maken gebruik van het nieuwe LGA 4189-socket en bieden naast tot 40 cores ook maximaal 64 pcie-lanes per chip. Dit zal voor de high-end Core-chips vermoedelijk niet anders zijn — AMD biedt immers al maximaal 64 cores en 128 pcie-lanes met Threadripper Pro. Het blauwe team zal hoogstwaarschijnlijk zijn uiterste best willen doen om deze specificaties bij te benen.

Ook verklaart het forumlid dat de Alder Lake-S-chips allemaal ecc-geheugen zouden ondersteunen. Dat is iets wat Intel bewust aan zou hebben gezet, dit kan volgens de Chiphell-post niet in deze fabriek worden gedaan. Tot op heden kunnen uitsluitend de Xeon-processors hiermee overweg. De Core i9 12900K zou verder een boostkloksnelheid van 5,2 GHz krijgen, den de Core i7 12700K en de Core i5 12600K een boostklok van respectievelijk 5,0 GHz en 4,9 GHz.

Bron: Chiphell

« Vorig bericht Volgend bericht »
0