Windows 11 bespaart schijfruimte via standaardapps voor betere prestaties

48 reacties

Over iets meer dan twee weken zal de lancering van Windows 11 plaatsvinden. Aanvankelijk zal de nieuwe versie van het besturingssysteem vooral te vinden zijn op nieuwe pc's en laptops, en wordt de update voor bestaande apparaten in de maanden erna langzaamaan beschikbaar. Het nieuwe os brengt een aardige lijst aan optimalisaties met zich mee, waaronder een kleinere voetafdruk op je schijf.

Om ervoor te zorgen dat Windows 11 minder opslagruimte gebruikt heeft Microsoft zijn compressietechnologie verbeterd. Ook worden via de standaard ingebouwde apps ruimte bespaard. Veel van deze apps worden namelijk niet standaard geïnstalleerd, maar zijn enkel een snelkoppeling. De eerste keer dat je ze opent downloadt de Microsoft Store de app, waarna je hem kan gebruiken.


De Plaknotities-app wordt de eerste keer gedownload voor je hem kan gebruiken. Beeld: Windows Latest

Daardoor wordt niet alleen de grootte van een 'schone' Windows 11-installatie kleiner, maar wordt ook energie bespaard, verklaart Microsoft tegenover Windows Latest. Apps die je nooit hebt gebruikt (en dus ook niet geïnstalleerd zijn) zullen namelijk ook geen updates ontvangen, wat netwerkactiviteit en enige processorkracht bespaart.

Verder worden drivers voor ethernetcontrollers en wifi-adapters nu geleverd als features on demand (fod). Standaard zitten deze wel in Windows 11, maar het is mogelijk om de drivers voor apparatuur die niet in jouw systeem zit te verwijderen en zo weer wat ruimte te besparen. Dit kan vanuit de Instellingen-app worden beheerd.

Ten slotte moet Windows 11 ook circa 25 procent sneller hervatten vanuit de slaapstand, en wordt inloggen met de businessversie van Windows Hello bijna een derde sneller. Vermoedelijk krijgt de consumentenversie van laatstgenoemde feature ook een dergelijke verbetering.

Bron: Windows Latest

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*