Intel is een van de belangrijkste bedrijven in de halfgeleidermarkt. De Nederlander Maurits Tichelman is al 31 jaar bij het bedrijf werkzaam, in verschillende functies. Hij is nu de VP Sales & Marketing, General Manager EMEA en bekleedt dus een belangrijke rol voor het blauwe merk voor ons deel van de wereld. Hardware Info sprak vandaag met hem.
Maurits Tichelman, VP Sales & Marketing, General Manager EMEA
De markt voor halfgeleiders is de afgelopen tijd zeer veel in het nieuws geweest. Door tal van oorzaken zijn er tekorten ontstaan, hierdoor staan onder andere autofabrieken stil en zijn ook tal van andere producten niet of nauwelijks leverbaar. Wat betekent dit voor Intel en hoe gaat het bedrijf hiermee om?
2021
Tichelman: Intel loopt tegen uitdagingen aan in de bevoorradingsketen. We worden vooral geconfronteerd met een tekort aan substraten. Dat betekent dat onze chips niet afgemonteerd kunnen worden. We hebben nu dus silicon op de plank liggen, dat niet omgezet kan worden in een compleet product.
Als je kijkt naar de enorme vraag in onder andere de consumentenmarkt, dan was het sinds vorig jaar een hele uitdaging om de bevoorradingsketen op gang te houden. We hebben samengewerkt met alle overheden en kwamen in de meeste landen op de prioriteitenlijst te staan. Zo konden we onze producten leveren aan onze klanten, maar ook de ingredienten voor onze productie ontvangen.
Natuurrampen
Ook waren er dit jaar diverse natuurrampen, zoals een grote droogte in Taiwan en een sneeuwstorm in Texas: hoe kijkt Intel hier tegenaan?
Tichelman vervolgt het gesprek: Sinds SARS hebben we een crisisteam voor onze bevoorradingsketen, zodat we op allerlei uitdagingen op kunnen anticiperen. Hoewel we dit in huis hebben, zijn we niet immuun voor deze problemen. Gelukkig hebben we wel de schade kunnen beperken.
Blijven de tekorten?
De ontwikkelingen in de chipindustrie staan niet stil, wat is de visie van Intel op de langere termijn, bijvoorbeeld 2030? Blijven de tekorten bestaan?
Tichelman: De tekorten blijven niet bestaan. Ik weet nog goed dat we vorig jaar maart ons zorgen maakten, misschien komt de markt wel tot stilstand? Binnen twee weken zagen we een enorme toename van de vraag: in eerste instantie notebookcomputers en daarna ook een explosieve groei van de vraag in de cloudmarkt.
De vraag is nu nog niet afgevlakt. Dat zie je onder andere naar de vraag naar notebookcomputers, die is nu ook nog hoger dan eerder. Eerder stonden deze apparaten niet in de top drie van de aanschafplannen van consumenten, nu staan ze hoog op de verlanglijst. Mede dankzij de groei van online educatie worden laptops vervangen en kiezen gezinnen er vaker voor om meerdere computers in huis te halen. Dat is een positieve trend voor ons.
Wij praten, als Intel, over vier groeimarkten: connectiviteit met 5G, kunstmatige intelligentie, cloud en intelligent edge. Wij noemen dat de vier super powers, die voor groei in de halfgeleidermarkt zorgen. In de toekomst zul je gaan zien dat twintig procent van de kosten van de auto gemaakt worden voor de benodigde chips.
De vraag zien we niet alleen in het datacenter, maar ook in de edge toenemen. Het is niet handig om alles naar de cloud te sturen om daar te verwerken. Ook aan de randen van het internet heb je verwerkingskracht nodig.
Wij verwachten dat we ook in 2022 nog bezig zullen zijn om de balans te vinden met de aanvoer van substraten voor bepaalde producten. Dus ook in 2022 zal de beschikbaarheid van bepaalde producten nog niet optimaal zijn. In 2023 zullen we dit op de rit hebben en de tekorten voorbij zijn.
Neuromorfische chips en quantumcomputing
Neuromorfische chips zijn chips die op een vergelijkbare wijze werken als het menselijk brein en dus een andere opbouw en werking kennen dan traditionele chips. Hoe denken jullie als Intel dat neuromorfische chips naast traditionele chips gaan bestaan?
Neuromorfische chips is echt de lange termijn Op dit moment is dat nog in een experimentele fase in ons lab. In 2017 hebben we de experimentele neuromorfische Loihi-chip gepresenteerd. Dat was een chip met 128 cores en gefabriceerd op het 14nm-procéde.
In onze langetermijnstrategie stappen we af van de visie dat de cpu dé oplossing is voor compute toepassingen, er komen meer taakspecifieke chips op de markt. Je hebt de traditionele processors zoals Core en Xeon, dan krijg je de op ai-toepassingen gespecialiseerde vpu-chips zoals Movidius, de fpga-accelerators en als klap op de vuurpijl komen we nog met een gpu op de markt.
Kijk naar ai: we bouwen instructies in onze processors, maar hebben ook speciale processors voor kunstmatige intelligentie. Over enkele vijf, zeven á tien jaar komt quantumcomputing beschikbaar en ook hiervoor zal veel verwerkingskracht voor nodig zijn.
Europa
Europa wil fors in de halfgeleiderindustrie investeren. Daarnaast begrijpen de landen in Europa dat quantumcomputing belangrijk is. Dus worden er op beide vlakken grote investeringen gedaan.
Europa is in de halfgeleidermarkt achterop geraakt. Ik geloof dat ons continent in de jaren negentig een marktaandeel had van ongeveer veertig procent, inmiddels is dat minder dan tien procent. Dat wordt nu ook als tekortkoming erkend door de overheden.
Als in een van de landen van Europa een chipfabriek wordt opgestart, dan creëer je er ook bedrijvigheid en innovatie omheen. Ik denk dat het dus voor ons in Europa goed gaat zijn, als we kijken naar meer technologische onafhankelijkheid.
Een van de sectoren die grote problemen heeft is de auto-industrie. Fabrieken staan stil vanwege het tekort aan chips. De fabrikanten hadden eerder de rem op de aankoop van chips gezet en vervolgens nam de vraag toe in andere segmenten. Toen de fabrikanten weer aanklopten voor chips voor auto’s werden ze geconfronteerd met enorm lange levertijden.