Seagate werkt al aan 30TB HAMR-HDD na beperkte release eerste generatie

14 reacties

Seagate werkt al aan de tweede generatie heat-assisted magnetic recording-hdd's, zo maakt het bedrijf tijdens een virtuele conferentie bekend (via Seeking Alpha). De eerste generatie hamr-schijven met 20TB-capaciteit werd sinds vorig jaar slechts aan een selecte groep klanten verkocht. Seagate heeft nog geen releasedatum bekendgemaakt voor de 30TB hamr-hdd, al mikt het bedrijf naar verwachting op 2023 of 2024, enkele jaren voordat het doel van 50TB-schijven in 2026 gehaald moet zijn.

Volgens het hardwarebedrijf zijn de huidige hamr-hdd's in een zeer beperkte oplage geproduceerd en zijn ze slechts bedoeld voor 'hoofdklanten' die kennis willen maken met de relatief nieuwe technologie. De variant van 30TB is een volgende stap in de missie van het bedrijf om over zo'n 10 jaar schijven van 100TB te kunnen maken.

Hoewel ssd's voor de meeste consumenten ondertussen standaard zijn, is de 'ouderwetse' harde schijf nog niet uitontwikkeld. Door middel van grafeen en de betreffende hamr-technologie kan de bestaande datadichtheid op ten duur vertienvoudigd worden. Dat is vooral aantrekkelijk voor gebruikers die grote hoeveelheden opslagruimte nodig hebben, bijvoorbeeld voor opslagservers. Hdd's zijn vooralsnog per gigabyte goedkoper dan ssd's en in combinatie met een potentieel zeer hoge datadichtheid zouden hdd's nog lange tijd voor bepaalde gebruikers relevant kunnen blijven.


De laser in het schrijfmechanisme van een hamr-hdd verhit kleine stukjes van de harde schijf om het magnetisme van dat stukje tijdelijk te verhogen. Hierdoor is een hogere datadichtheid en stabiliteit mogelijk

Bron: Seagate (via Seeking Alpha)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*