Eerste samples van in Europa ontwikkelde RISC-V-chip met acceleratoren zijn klaar

1 reactie

De EU heeft het European Processor Initiative opgezet om binnen Europa zijn eigen concurrerende chips te ontwikkelen en te produceren. Hiermee moet een op Europees grondgebied ontwikkelde supercomputer mee worden gemaakt. De organisatie heeft aangekondigd dat de eerste samples van een risc-v-accelerator nu worden geleverd.

Ze worden geproduceerd door GlobalFoundries. Aangezien het project Europees is zal hier vermoedelijk de productielocatie in het Duitse Dresden voor worden ingezet. Het instituut schrijft dat er 28 partners uit tien verschillende Europese landen aan hebben meegewerkt. De accelerator maakt gebruikt van 'micro tiles' met vector processing units. De risc-v-cores (codenaam Avispado) zijn ontworpen door het Spaanse SemiDynamics, de vector processing unit zijn ontwikkeld door het Barcelona Supercomputing Center en de Universiteit van Zagreb. Elke chiplet heeft ook een 'home node' en L2-cache, dat ontwikkeld is door Chalmers en Forth. Samen zorgt dit deel voor een overzichtelijk geheugensubsysteem.

Verder zijn er twee andere acceleratoren geïntegreerd, genaamd de Stencil- en Tensor-accelerator (Fraunhofer Institute, ITWM, ETH Zürich) en de variable precision processor (CEA LIST). Extoll heeft een netwerk-on-chip ontwikkeld die de verschillende chipdelen met elkaar verbindt.

Het geheel levert met GlobalFoundries' 22fdx-productieproces een chip van 26,97 vierkante millimeter op. Het is niet duidelijk of dit de complete package is of een individuele chiplet. In ieder geval heeft het een fcbga-package met 22 bij 22 soldeerpunten, en de chips werken op een kloksnelheid van 1 GHz. Wat de rekenkracht precies is stelt het consortium niet.

Bron: European Processor Initiative

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*