Marktanalist: AMD's marktaandeel server-CPU's bereikt nieuwe hoogtes

2 reacties

AMD heeft zijn hoogste marktaandeel voor serverprocessors sinds jaren genoteerd. Dat schrijft marktanalist Omdia. Eén op de zes servers zou nu voorzien zijn van een Epyc-processor.

Om precies te zijn moet het marktaandeel nu zo'n 16% bedragen. Omdia noemt het een all-tim-high, maar in 2007 zou AMD al een servermarktaandeel van 23,6% hebben behaald. In totaal moeten er 3,4 miljoen servers zijn verkocht in het tweede kwartaal, voor een omzet van 21,5 miljard Amerikaanse dollar. Ten opzichte van het eerste kwartaal is de omzet gegroeid met 11%, maar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 gaat het om een groei van slechts 2%. White box-fabrikanten zouden gezamenlijk met 26% de eerste plek wat marktaandeel in omzetcijfers betreft hebben. Dell EMC neemt met ongeveer 17% de tweede plaats in.

Het mag benadrukt worden dat het rapport met enige scepticisme moet worden benaderd. In augustus kwamen andere bronnen juist op een serveraandeel van 8,9% in het tweede kwartaal, een lichte daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal (9,5%). Doorgaans gaan veranderingen in de servermarkt erg langzaam. Omdia benadrukt ook dat toegenomen prijzen de reden zijn voor de gestegen omzet, kennelijk is de afzet inderdaad gelijk gebleven.

Daarnaast neemt de marktanalist juist alle servermarkten meerekent, ook bijvoorbeeld systemen met vier sockets, edge-servers en kleinschalige tower-servers. De data van andere marktanalisten neemt vaak alleen datacentra mee in de berekening. Vermoedelijk zal het percentage bij een vergelijkbare berekening dus lager zijn, of de som van andere analisten groter als alle servers meegerekend worden.

Bron: Omdia

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*