SiSoftware plaatst vroegtijdige review van Core i9 12900K (Alder Lake-S)

9 reacties

Intel gaat eind dit jaar de Alder Lake-S-processors onthullen. Volgens geruchten is de exacte introductiedatum 19 november, maar vooralsnog zouden alleen de K-cpu's en de Z690-moederborden onthuld worden. SiSoftware heeft alvast een review geplaatst van de Core i9 12900K.

Het nieuwe topmodel is kennelijk nog niet volledig getest en niet alle resultaten staan daarom in het artikel, maar een aantal grafieken geven een redelijk beeld. Het mag benadrukt worden dat voor Rocket Lake (Core 11000) de officiële drivers een extra prestatieboost gaven, het is dus mogelijk dat de officiële prestatiecijfers bij de introductie beter uit de bus zullen komen.

Slechts een paar benchmarks blijken volledig getest te zijn. Hieruit blijkt in ieder geval dat het Alder Lake-topmodel voor veel gebruiksdoelen (met de huidige stuurprogramma's) in sommige gevallen een paar procent sneller is ten opzichte van Rocket Lake, maar in andere gevallen een paar procent langzamer. Wel is AMD's Ryzen 5900X (Vermeer) in veel situaties sneller, maar die heeft dan ook 12 'grote' kernen en hoeft geen chipruimte te delen met minder krachtige, kleinere kernen.

Er zijn ook verschillende modi waarin de cores met elkaar samenwerken. De kleine Tremont-cores ondersteunen namelijk niet alle instructies, zoals avx-512. Voor sommige workloads geldt daarom dat alleen de grote cores gebruikt worden en niet de kleine cores, of dat alle cores actief zijn maar zonder hyperthreading van de grote Golden Cove-kernen. Uiteraard kunnen ze ook afzonderlijk worden ingezet.

In wetenschappelijke workloads wordt bijvoorbeeld avx-512 uitgezet om alle kernen te kunnen gebruiken. Hierdoor presteert de chip tot 33% minder goed dan het Rocket Lake-S-topmodel. Intel kan ervoor kiezen om de instructiesetuitbreiding toch wel te gebruiken voor dit soort taken, waardoor de kleiner kernen uitgezet zullen worden.

Bron: SiSoftware-database

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*