Gerucht: Intel DG2-videokaart komt inderdaad in de buurt van RTX 3070 Ti

33 reacties

Er gaan al een flinke tijd geruchten over Intels eerste losse videokaarten en de prestaties die ze moeten bieden. Begin dit jaar ging het nieuws dat het DG2-topmodel zou presteren als een RTX 3070. Volgens Moore's Law is Dead zijn er nieuwe aanwijzingen die dit bevestigen.

Zoals vele geruchten ook al aantoonden moet het Xe-topmodel voor gamers 512 execution units hebben op kloksnelheden van 2,2 GHZ tot 2,5 GHz. De nieuwste samples zouden 8+6-pins-voedingsaansluitingen hebben, in combinatie met 16 GB gddr6 op 16 Gbit/s, via een geheugenbus van 256-bit. vermoedelijk krijgt het eindproduct dus ook deze configuratie. De generatie lijkt bijna gereed te zijn voor introductie. De referentiekaart zou lijken op de kaart in de drone-teaser die Intel een maand geleden onthulde. Deze kaart zou bovendien tussen de RTX 3060 Ti en de RTX 3070 Ti in presteren — precies zoals de verwachting al is. Hij moet niet zo snel zijn als de 3070 Ti, maar veel hiervandaan zit hij niet.

Er moet ook een variant met slechts 384 cores zijn. De 448-koppige gpu zou inderdaad ook bestaan, maar er zou gekozen zijn voor de chip met 384 actieve kernen. Vermoedelijk is dit gedaan om genoeg overgebleven chips te kunnen gebruiken. Deze grafische kaart moet prestaties hebben tussen de RTX 3060 en de 3060 Ti.

De instapkaart maakt gebruik van een kleinere chip en kan deze volledig benutten. Hoe groot hij precies is weten we nog niet, maar hij moet 128 eu's hebben en ook op 2,2 GHz tot 2,5 GHz werken. Er wordt gesproken over 4 of 8 GB vram, maar of beide varianten op de markt zullen verschijnen is niet duidelijk. Hij moet in ieder geval geen extra stroomaansluitingen nodig hebben, en dus beperkt zijn tot de 75 watt van het pcie-slot. Qua prestaties zou hij tussen de GTX 1650 en de GTX 1650 Super in zitten, maar ook raytracingmogelijkheden hebben. Het is dus mogelijk dat deze instapper bij introductie de meest betaalbare kaart voor raytracing zal zijn.

Wanneer ze precies uitgebracht zullen worden is niet duidelijk, maar het lijkt vast te staan dat het om het eerste kwartaal van 2022 zal gaan.

Bron: Moore's Law is Dead (YouTube)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*