Intel onthult Loihi 2 en Lava-framework voor neuromorfische computing

2 reacties

Intel Labs heeft enkele aankondigingen gedaan in het kader van hun onderzoek naar neuromorfische informatica. In dit vakgebied worden de neuronen uit het menselijk brein nagebootst op een chip voor bijvoorbeeld ai-rekenwerk. Intel heeft een paar jaar geleden de Loihi geïntroduceerd, een chip voor onderzoeksdoeleinden die bijvoorbeeld gebruikt is om een kunstmatige neus te maken. Vorig jaar bleek dat deze ook zeer geschikt is voor het herkennen van gebaren en stemgeluid. Deze informatie is gebruik in de tweede generatie neuromorfische processors.

De Loihi 2 is compacter en veel zuiniger dan zijn voorganger. De chip is onderdeel van de plannen om het biologische brein nog beter na te bootsen, wat tot flinke doorbraken in prestaties en efficiëntie moet leiden.

Naast de hardware heeft de techgigant ook een open-source framework opgezet gericht op neuromorfische computing voor zaken als artificiële intelligentie en robotica. Lava moet het onderzoek en bouwen van applicaties een gemeenschappelijke set tools en libraries bieden. De software kan draaien op meerdere conventionele architecturen en neuromorfische processors en is interoperabel met verschillende andere frameworks. Ontwikkelaars moeten kunnen beginnen met het bouwen van neuromorfische applicaties zonder de gespecialiseerde hardware nodig te hebben.
Bron: Phoronix

« Vorig bericht Volgend bericht »
0