'The Touryst' is eerste consolegame die 8K op 60 fps ondersteunt

5 reacties

Nu 4K-displays gemeengoed zijn is de volgende grens opgeschoven naar 8K. Vier keer zo scherp, maar in principe ook vier keer zo zwaar voor je console. Klaarblijkelijk is het al mogelijk om met Sony's PlayStation 5 op 8K te gamen, in ieder geval als je The Touryst speelt.

Dat verklaart Digital Foundry. The Touryst is een indiegame van de Duitse ontwikkelaar Shin'en en is ook al voor de Nintendo Switch uitgebracht. Uiteraard is het geen uitermate veeleisende game en daarom is hij ook al voor de Switch te koop, maar dat maakt het uitstekend geschikt om op een enorme resolutie van 7680 bij 4320 pixels te draaien.

Echter zie je niet de volledige 8K-resolutie, maar regulier 4K-beeld op 60 frames per seconde. Toch is het beeld dat gerenderd wordt in 8K, dit wordt gebruikt om met behulp van supersampling het 4K-beeld een hogere kwaliteit te geven. Het gaat dus om volledige 8K-rendering, niet om AI-upscaling of checkerboard rendering.

Xbox Series X-variant van de game maakt ook gebruik van supersampling, maar op 6K in plaats van 8K. Dat komt doordat de gpu in de PlayStation 5 op een hogere kloksnelheid draait en doordat het geheugensubsysteem sneller is. Toch kan de PS5 geen 8K uitvoeren. Daar moet in de toekomst verandering in komen, maar voor nu geldt dat 4K op 120 Hz de maximum is.

Bron: Digital Foundry

« Vorig bericht Volgend bericht »
0