Gerucht: AMD en Microsoft werken samen aan krachtige Arm-SoC met RDNA voor laptops

9 reacties

Microsoft heeft voor de Surface Pro X een custom variant van de Snapdragon 8cx gebruikt. Die chip is ontworpen door Qualcomm, maar het gerucht gaat dat de softwaremaker werkt aan een nieuwe arm-chip, ditmaal samen met AMD.

Dat schrijft Tron op Twitter, op basis van een gerucht van een gebruiker op het Zuid-Koreaanse forum Clièn. De oorspronkelijke bron is 모두의공원, dat zich vertaalt als 'het park van iedereen'. Dit is een gerespecteerder forumgebruiker van Clièn en heeft al geregeld accurate uitspraken gedaan over nog niet onthulde producten.

AMD is voor het project verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de geïntegreerde gpu. De Amerikaanse chipontwerper heeft ook een samenwerkingsverband met Samsung voor de ontwikkeling van een soc voor mobiele apparaten. De eerste met Samsung ontwikkelde chip maakt gebruik van de RDNA 2-architectuur en ondersteunt zelfs raytracing.

Hij moet minder krachtig zijn dan Nvidia's GTX 1050, maar krachtiger dan Qualcomms gpu-aanbod voor laptopchips. Toch moet hij passen in de dunne ontwerpen van de verscheidene arm-laptops die al zijn onthuld. Hij moet 8 compute units (4 workgroup processors) op basis van RDNA 2 bieden. De cpu moet gebruikmaken van de Arm Cortex-X1-cores en er is geen geïntegreerd modem aanwezig.

Er wordt ook genoemd dat hij op het 5nm-procedé van TSMC gemaakt zal worden. Voorheen zouden er afspraken zijn met Samsung om diens 5nm-node te gebruiken, maar wegens te lage yields zou dit zijn stopgezet. Oorspronkelijk zou het doel zijn geweest om de chip dit jaar te introduceren, of dit jaar nog zal lukken wordt niet gesteld. Houd in je achterhoofd dat het gerucht nog maar weinig vaste grond onder de voeten heeft, hoewel deze forumgebruiker voorheen erg accurate details kenbaar heeft gemaakt.

Bronnen: Tron (Twitter), Clièn

« Vorig bericht Volgend bericht »
0