Intel-CEO Gelsinger verwacht AMD's voorsprong over te nemen met Alder Lake en Sapphire Rapids

41 reacties

AMD heeft de afgelopen paar jaar een mooie voorsprong opgebouwd op Intel met de introductie van de Ryzen- en Epyc-processors. In de tussentijd heeft Intel een hoop productieproblemen gehad, relatief weinig architecturale veranderingen doorgevoerd en een ingrijpende reorganisatie op touw gezet. Intels nieuwe chief executive officer Pat Gelsinger heeft in een interview met CRN verklaard dat AMD's voorsprong echter met de introductie van Alder Lake en Sapphire Rapids zal eindigen.

Alder Lake is de eerstvolgende processorgeneratie voor de desktopmarkt en voor laptops, Sapphire Rapids moet de Ice Lake-SP-chips voor servers die begin dit jaar onthuld zijn vervangen. Beide moeten op Intels 7nm-node gemaakt worden. Gelsinger prijst AMD voor de goede ontwikkelingen in de chipindustrie die de concurrent teweeg heeft gebracht, maar hij verklaart dat Intel de beste producten heeft met de twee eerstvolgende productlijnen. Hij wil dat het blauwe kamp voor elke productcategorie die het aanbiedt de onbetwistbare marktleider wordt. Het bedrijf moet hiervoor een 'vurig tempo' aanhouden.

Niet alleen AMD is namelijk een concurrent, ook Arm-klanten als Apple, Amazon, Ampere en Qualcomm hebben potentie om marktaandeel af te pakken. De topman verklaart dat Intel zich daarom moet richten op het maken van de beste producten. Met Alder Lake moet het zowel kunnen concurreren op energie-efficiëntie als op prestaties, en hij denkt dat AMD daar niet toe in staat is.

Ook ging hij in op de breuk met Apple, die in de nabije toekomst geen chips meer van Intel af zal nemen, maar ze zelf ontwikkelt. Hij noemt Apple's ecosysteem gesloten, terwijl Android en Windows in zijn ogen veel opener zijn. Intel wil door de tabletmarkt te betreden dichter bij Arms tak van sport in de buurt komen. Het is echter niet duidelijk wat de topman precies met 'tablet' bedoelt — er zijn grote verschillen tussen een budgetvriendelijke Android-tablet en een relatief krachtig Microsoft Surface-apparaat. Wel noemde hij kort Android, maar het is niet duidelijk of er plannen zijn voor Android-producten met Intel-processors.

Intel wil weer marktleider wil worden op het vlak van procestechnologie. Het openstellen van zijn eigen fabrieken voor derde partijen is daar volgens de topman een onmisbare factor in. Wel gaat het even duren voordat dit plan zijn volledige potentie heeft bereikt. Daar zijn immers grote capaciteitsuitbreidingen voor nodig, terwijl Intel zelf nog kampt met een gebrek aan capaciteit en de productie van sommige chips bij TSMC laat doen. Al met al is Pat Gelsinger duidelijk van mening dat Intel een kristalheldere langetermijnvisie heeft en zijn aanstaande producten als concurrerend beschouwt.

Bron: CRN

« Vorig bericht Volgend bericht »
0