Tot 15% prestatieverlies in esports met AMD-processors op Windows 11

74 reacties

ComputerBase merkte in zijn prestatietest van Windows 11 dat Ryzen-processors last hebben van prestatieverlies bij gebruik van het nieuwe besturingssysteem. AMD bevestigt dit en maakt bekend dat het probleem zich voordoet op alle met Windows 11 compatibele desktop-cpu's en Threadrippers van het merk, evenals sommige Athlon- en Epyc-modellen.

Een onderdeel hiervan is het feit dat Windows 11 niet goed om kan gaan met de zogenaamde "preferred core". Deze klokt over het algemeen ongeveer 25 tot 50 megahertz sneller en het verschil is dus op een schaal van 4,5 tot zelfs 5GHz in single-core toepassingen erg klein. Dit vindt vooral plaats bij meer dan acht cores en een tdp boven de 65 watt. Het belangrijkste probleem is de L3-latentie, die tot wel drie maal zo hoog kan worden. AMD meldt dat in het beste geval er een prestatieverlies is van 3 procent, wat kan oplopen tot 5 procent. Esports-games hebben te maken met flinke uitschieters met soms tot wel 10 à 15% slechtere prestaties vergeleken met Windows 10.

Voor beide problemen wordt geprobeerd nog deze maand een oplossing te vinden en door te voeren door middel van een Windows- of software-update. AMD raadt tot die tijd aan een ondersteunde versie van Windows 10 te blijven gebruiken.

Bronnen: ComputerBase, Tom's Hardware

« Vorig bericht Volgend bericht »
0