Windows 11 kampt met verschillende problemen, hier zijn we ons bewust van

23 reacties

Windows 11 is al een week officieel beschikbaar, maar voor sommige gebruikers is het gebruik niet zonder problemen. Hier staan de meest prominente bugs voor je op een rijtje — altijd handig om te weten wat het ergste is wat je kunt verwachten, als je twijfelt over upgraden.

Waar sommige gebruikers maar wat graag de Taakbalk van Windows 10 terug willen zullen sommigen juist blij zijn met die van Windows 11. Sinds kort is het ontwerp terug te zetten naar dat van Windows 10 met een ander thema, maar voor sommige gebruikers geldt dat de taakbalk onbedoeld aan de linkerkant staat. Dat blijkt onder andere uit Reddits-posts als die van Mastermind1703. Bovendien werkt in zijn geval Startmenu ook niet. Er blijkt wel een workaround te zijn. Als je met behulp van de tool netplwiz een lokaal administratoraccount toevoegt kun je je vorige account verwijderen. In veel gevallen blijkt dit genoeg te zijn om zowel het probleem met de taakbalk als met het startmenu te verhelpen.


Voor sommige mensen zal dit een prettig beeld zijn, maar out-of-the-box is het niet de bedoeling.

Een bekender probleem is de prestatie-impact die compatibele AMD-processors hebben op Windows 11. In e-sports-games zouden systemen tot 15% aan prestaties kunnen verliezen. Om precies te zijn is de latency van de L3-cache hoger en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen snellere en tragere cores. Wel werkt AMD al aan software-updates die deze maand nog beschikbaar gesteld moeten worden.

Begin deze maand werd bekend dat sommige systemen onterecht werden aangemerkt als niet compatibel met Windows 11. Er is momenteel nog geen oplossing, maar Microsoft erkent het probleem en werkt aan een fix.

Misschien wel de meest vreemde bug is dat Windows Verkenner voor sommige gebruikers erg geheugenintensief is. Redditors hebben het over een ram-gebruik van 1 GB na slechts een aantal Verkenner-vensters te hebben geopend. Het sluiten van een venster heeft als gevolg dat slechts een deel van het voor dit venster gebruikte geheugen weer vrijkomt. Met Insider Preview Build 22454 was het bedrijf zich er al bewust van, het moet in principe dus zijn opgelost.

Als je Oracle Virtualbox gebruikt op Windows 11 met Hyper-V ingeschakeld vraagt de software of je Virtualbox wilt updaten. Virtuele machines worden niet gestart, waarna je eventueel een error krijgt. Microsoft is zich bewust van het probleem en werkt aan een oplossing.

Tegelijkertijd kondigde de softwaremaker aan dat Intels Killer-netwerksoftware kampt met dataverlies, wederom door compatibiliteitsproblemen met het nieuwe besturingssysteem. User Datagram Protocol-packages worden hierdoor in bepaalde situatie niet verzonden. Dat maakt je verbinding trager. Aanstaande dinsdag is het Patch Tuesday, dan is Microsoft van plan een update uit te rollen met de oplossing.

« Vorig bericht Volgend bericht »
0