Europese rechter: gebruikersovereenkomst mag decompileren niet verbieden als je bugs wilt fiksen

8 reacties

Softwaremakers moeten bij hun software een gebruiksrechtovereenkomst toevoegen, om gebruikers te wijzen op hun rechten en plichten. Ontwikkelaars kunnen hier in zetten dat je de software niet mag decompileren, met als voornaamste doel dat het niet gekopieerd wordt zodat het bijvoorbeeld door de concurrent gebruikt kan worden. Volgens de rechter van het Hof van Beroep in Antwerpen mag de ontwikkelaar decompilatie echter niet verbieden.

De zaak is begonnen door het Belgische softwarebedrijf Top System SA, dat in de end-user license agreement (eula) van zijn softwarepakketten zou hebben gezet dat je het niet zelf mag decompileren. Echter heeft een gebruiker precies dit gedaan om een bug op te lossen, en het bedrijf heeft dat ontdekt. De hierop gevolgde rechtszaak is op de radar verschenen van de Europese Commissie en van de Belgische staat.

Volgens de rechter voorkomt een bug dat de software gebruikt kan worden op de manier waar het voor bedoeld is, en dat de koper van de software daarom toegestaan is om problemen eigenhandig op te lossen. Daarnaast mogen de koper en gebruiker de uitgever dwingen om de fouten op te lossen.

Verder wordt duidelijk geconstateerd dat het niet is toegestaan is om het te decompileren omwille van andere doeleinden dan het oplossen van de fouten, zoals voor het illegaal kopiëren van het programma of voor het gebruiken van elementen in eigen software.

Bronnen: InfoCuria, Y Combinator

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*