AMD: Zen 3-CPU’s met 3D V-Cache komen begin 2022, Zen 4 met PCIe 5.0 en DDR5 later in het jaar

18 reacties

Ongeveer vijf jaar geleden heeft AMD de merknaam Ryzen onthuld voor zijn nieuwe processoren. Ter ere van deze verjaardag hebben AMD’s chief marketing officer John Taylor en director of technical marketing Robert Hallock gehint naar de aankomende producten uit de stallen van het rode kamp.

Zo heeft men bevestigd dat de eerste Zen 3-processoren met gestapelde 3D V-Cache in het begin van volgend jaar worden verwacht. Bij deze techniek wordt een sram-module bovenop elke chiplet geplaatst, waardoor er meer L3-cache ter beschikking komt. Dit moet vooral voordelig zijn in het geval van games; interne benchmarks tonen een uplift van gemiddeld 15% aan. Daarnaast is ook bevestigd dat deze nieuwe sku’s gebruikmaken van de AM4-socket en dus compatibel zullen zijn met de recentste AM4-moederborden.


Begin juni heeft AMD-ceo Lisa Su een Ryzen 5900X-prototype getoond, waarbij de totale hoeveel L3-cache is verdriedubbeld (van 64 naar 192 MB).

Vervolgens komt de nieuwste generatie laptopchips aan bod; deze zullen eveneens in het begin van 2022 op de markt komen. Hoewel er geen namen worden genoemd, gaat het vermoedelijk om Rembrandt. Volgens geruchten zullen deze apu’s gebakken worden op TSMC’s 6nm-procedé en voorzien zijn van Zen 3 (+)-cores en een RDNA 2-gpu. Hallock geeft in ieder geval aan dat de nadruk op efficiëntie ligt : dankzij een slimmer algoritme en nieuwe power states moet het energieverbruik verder naar omlaag.

Tenslotte hebben de AMD-topmannen een tipje van de sluier opgelicht wat betreft de volgende generatie Zen-chips. Hallock heeft namelijk het gerucht ontkracht dat Zen 4 en AM5 enkel pcie 4.0 zouden ondersteunen: naast ddr5, zal het nieuwe platform ook overweg kunnen met pcie 5.0. Bovendien zal de nieuwe socket soortgelijke afmetingen bieden ten opzichte van zijn voorganger, wat wil zeggen dat er geen nood is aan nieuw bevestigingsmateriaal voor bestaande cpu-koelers. De eerste cpu’s met de Zen 4-architectuur worden later in 2022 verwacht.

Bron: AMD (YouTube)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0