‘TSMC werkt aan verbeterd 3nm-procedé: massaproductie in H2 2023’

10 reacties

Eind augustus heeft TSMC laten weten dat het 3nm-procedé vertraging heeft opgelopen, waardoor de productie van de iPhone mogelijk wordt getroffen. Indien de massaproductie van N3 niet op tijd van start gaat, zal Apple namelijk moeten kiezen tussen 4 of 5 nanometer voor de A16 Bionic - de soc van de iPhone 14-lijn.

TSMC’s ceo, C.C. Wei, heeft tijdens het bekendmaken van de kwartaalcijfers gemeld dat de ontwikkeling van N3 volgens schema verloopt: de risicoproductie moet dit jaar nog van start gaan, gevolgd door de massaproductie in de tweede helft van 2022. Of er op tijd voldoende geproduceerd kan worden voor de grootste afnemers, zal moeten blijken.


Volgens SemiAnalysis zal een N3-wafer van TSMC meer dan 20.000 Amerikaanse dollar kosten, twee keer zoveel als een N7-exemplaar.

Daarnaast heeft de TSMC-topman de komst van het N3E-proces aangekondigd. Een opmerkelijke naam, aangezien de verbeterde procedés gewoonlijke het P-achtervoegsel krijgen. Het is een mysterie waarvoor de E staat, al is het geen verrassing dat N3E beter en efficiënter moet presteren dan zijn voorganger. Daarnaast zou het eenvoudiger zijn om te produceren, waardoor de yields hoger worden. De grootschalige productie moet een jaar na die van N3 beginnen, in de tweede helft van 2023 dus. 

Bronnen: Seeking Alpha, SemiAnalysis

« Vorig bericht Volgend bericht »
0