Specificaties Alder Lake-H en P met tot 14 cores bevestigd door Intel

0 reacties

In een ontwikkelaarshandleiding van Intel voor Alder Lake die gevonden is door twitteraar Guido Vandecasteele zijn de specificaties voor de P- en H-modellen voor mobiele toepassingen bevestigd. Verder is er wat informatie over optimalisaties voor de hybride architectuur met grote en kleine rekenkernen. Eerder deze en vorige maand doken al laptops op basis van processors uit de series op, met de 12-core en 16-thread i7-1270P en een model met 14 kernen en 20 threads.

Alder Lake-P vervangt Tiger Lake met het U-achtervoegsel, met tot twee snelle cores en acht zuinige Atom-kernen. De H-serie krijgt maximaal vier extra grote cores. Alle laptop-sku's bevatten zuinige kernen, specifieke desktop-modellen komen met maximaal zes van de beter presterende P-kernen, zonder de zuinige variant. Andere producten krijgen tot acht cores van elk type, voor maximaal 24 threads. De mobiele varianten en het 8/8-model kwamen eerder al voor in Intel's presentatie tijdens Architecture Day 2021, waarbij de donkerblauwe blokken de grote en de lichtblauwe blokjes de zuinige cores voorstellen.

Volgens de gids zal er op Alder Lake ondersteuning zijn voor de AVX-512-instructieset indien de zuinige cores afwezig zijn of in de bios uitgeschakeld worden. Volgens Ian Cutress van AnandTech is het bevestigd dat deze toch niet naar Alder Lake komt en wordt de vergissing gecorrigeerd.

Verder wordt vooral gefocust op optimalisaties voor het hybride ontwerp. Er worden verschillende scenario's genoemd, van geen enkele optimalisatie tot goede en de beste gevallen. Ook zonder aanpassingen zal de workload verdeelt kunne worden over de cores door de ThreadDirector, hoewel soms het verkeerde type gekozen kan worden.

In het goede scenario gaat de fabrikant er van uit dat de applicatie kennis heeft van de hybride architectuur, en dat de primaire taken naar de performance cores gaan, terwijl niet essentiële en achtergrondtaken met lagere prioriteit naar de efficiënte kernen gedelegeerd worden. In het beste geval wordt ingegaan op welke typen workload het best door de zuinige cores verwerkt kunnen worden: fysica, geluid, shadercompilatie, asset streaming, decompressie en ander niet kritiek werk.

De P- en E-cores hebben eigen L1- en L2-cache om grotendeels onafhankelijk te kunnen werken, de L3-cache is gedeeld. Intel heeft ook toegegeven dat sommige games gelimiteerd worden door de cpu en meer dan zes tot acht rekenkernen kunnen benutten.

Het document bevestigt dat Alder Lake naar de desktop, laptop, ultrabook en convertibles komt. Intels twaalfde generatie desktopprocessors uit de Core-serie wordt op 4 november uitgebracht, met een eerste officiële aankondiging op 27 oktober. De bovenaan in dit bericht genoemde mobiele modellen komen pas in het eerste kwartaal van 2022.

Bron: VideoCardz

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*