Windows 11 draait niet op Intel Kaby Lake, maar wel op stokoude Pentium 4

53 reacties

Microsoft heeft voor Windows 11 de minimale systeemvereisten flink wat zwaarder gemaakt. Zo is nu een tpm 2.0-chip verplicht, en zelfs veel relatief moderne processors worden niet ondersteund — zelfs de Intel Kaby Lake-generatie uit 2017 niet. Echter vormt Intels stokoude Pentium 4 geen probleem, de YouTuber Carlos S. M. Computers heeft namelijk een Windows 11-systeem aan de praat gekregen met deze chip.

Om precies te zijn is het een Pentium 4 661 uit 2006. Deze op 65 nanometer gebakken cpu met slechts één core en twee threads heeft slechts 2 MB aan L2-cache en een kloksnelheid van 3,6 GHz. In moderne termen is de op de Cerdarmill-architectuur gebaseerde chip niet de snelste meer.

Microsoft vereist officieel een dualcore op minimaal 1 GHz. Twee fysieke cores heeft hij niet, maar kennelijk zijn twee threads ook voldoende. Opvallend genoeg heeft Windows 11 zelf ook door dat het systeem maar één core heeft. De CPU-Z-database bevestigt dat het Windows 11-systeem en de processor inderdaad samen succesvol de ingebouwde benchmark kunnen voltooien. Snel is het echter niet; in onderstaande YouTube-video is te zien dat het een eeuwigheid duurt voordat een simpele webpagina of een YouTube-video afgespeeld kan worden.


Windows bevestigt zelf dat het systeem maar één core heeft, terwijl het besturingssysteem er eigenlijk twee vereist. De Twitteraar Longhorn heeft de screenshots geplaatst met toestemming van Carlos S. M., die ze heeft gemaakt.

Bron: Carlos S. M. Computers

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*