Surface: Microsoft bouwt aan bedrijfsdivisie die eigen processoren ontwikkelt

5 reacties

Een personeelsadvertentie van Microsoft lijkt de speculaties over een nieuwe bedrijfsdivisie die eigen processoren ontwikkelt te bevestigen. Zo is het bedrijf momenteel op zoek naar een "Director of SoC Architecture", ofwel een teamleider voor het ontwerpen van eigen SoC's.

De vacature geldt expliciet voor de Surface-divisie, die notebooks, tablets en smartphone spin-offs ontwerpt. Volgens eerdere geruchten concentreert Microsoft zich op serverprocessoren in zijn eigen SoC-ontwikkeling, maar ook Surface-modellen zouden een mogelijkheid kunnen vormen. Intussen zijn deze plannen blijkbaar verder gerijpt.

Apple heeft het kunstje eerder laten zien met zijn M1 Macbooks en ook datacenter-giganten als Amazon ontwikkelen inmiddels aangepaste cpu's op basis van ARM (in dit geval de Graviton-familie). Microsoft zal waarschijnlijk eveneens vertrouwen op het ARM-portfolio en in licentie SoC's bouwen rond Cortex-kernen. Het bedrijf heeft met de Surface Pro X al een eerste uitstapje gemaakt naar de ARM-tabletwereld, met de aangepaste SQ1 en SQ2 afgeleiden van Qualcomms verouderde Snapdragon 8cx.

De taakomschrijving bij de vacature meldt onder meer:

"Strategisch ontwikkelen en integreren van IP (software / hardware) die zinvolle ervaringen mogelijk maken die uniek of aanzienlijk beter zijn. In samenwerking met een divers team van business, engineering en product design experts, definieer je een meerjarige technologische roadmap en identificeer je opkomende technologieën om nieuwe productfeatures en mogelijkheden te ontwikkelen. Je bouwt interne en externe partnerschappen op om het SoC-technologieportfolio voor toekomstige productgeneraties te definiëren en mogelijk te maken."

Bron: Heise

« Vorig bericht Volgend bericht »
0