SiFive: nieuwe RISC-V-cores zijn bijna net zo krachtig als aanbod Arm en Intel

8 reacties

Het Amerikaanse SiFive werkt aan cpu-cores op basis van de opensource risc-v-architectuur. Er zijn al cores die gelijk moeten presteren aan de Arm Cortex-A75-cores uit 2017, en kennelijk is SiFive nu bijna in staat om te concurreren met het snelste aanbod van Arm en Intel.

Dat schrijft The Register, die met SiFive's marketingmanager James Prior heeft gesproken. SiFive werkt aan een processorcore die in single-threaded prestaties praktisch gelijk presteert aan Intels Rocket Lake-core (Cypress Cove) van begin dit jaar en aan de Arm Cortex-A78-cores van afgelopen zomer. Ten opzichte van zijn voorganger, de P550, moet de nieuwe core ongeveer 50% sneller zijn. Hij heeft met 16 MB vier keer zoveel L3-cache, en heeft ook een flink hogere boostkloksnelheid (3,5 GHz in plaats van 2,4 GHz).

Hij is ook vier keer zo schaalbaar; tot zestien cores passen in één package, ten opzichte van vier cores voor de P550. Het ontwerp wordt ook voorgesteld als geschikt voor koppeling met ddr5- en pcie 5.0-controllers, hoewel er geen eigenschappen van specifieke hiervoor geschikte controllers worden genoemd.

SiFive is van plan om in 2022 een softwaremodel van de cores beschikbaar te stellen, zodat gebruikers op fpga's het ontwerp van hun system-on-a-chip kunnen simuleren.


Een risc-v-ontwikkelbord van SiFive.

Bron: The Register

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*