Alder Lake-laptopchip duikt op in benchmarkdatabase: óók sneller dan Apple

18 reacties

Gisteren schreven we dat Apple's gloednieuwe M1 Max-soc uitstekend wist te presteren in benchmarks van Puget Systems. Hij is in veel opzichten twee keer zo snel als de originele M1, terwijl de geïntegreerde gpu soms zelfs drie keer zo snel is. Intels aankomende Core i9 12900HK lijkt echter sneller te zijn dan zowel de M1 Max als AMD's Ryzen 9 5980HX.

Deze laptopchip is namelijk opgedoken in de Geekbench-database, hoewel het resultaat inmiddels uit de database verwijderd blijkt te zijn. Wccftech was in staat om een screenshot te maken van de verwijzing en de resultaten in grafieken te zetten. In Geekbench 5.4.1 haalde de processor een single- en multithreaded resultaat van 1851 en 13256 punten. Daarbij werd gebruikgemaakt van Windows 11 Pro. Helaas is er verder nog maar weinig bekend, Wccftech heeft bepaalde details bewust wazig gemaakt. Het zou dus kunnen dat de techsite een vroege Alder Lake-laptop in het lab heeft liggen. Het is ook niet duidelijk om welke laptop het precies gaat.

In ieder geval is duidelijk dat de score hoger is dan zowel die van de Intel Core i9 11980HK die dit Alder Lake-H-model op moet volgen als die van de AMD Ryzen 9 5980HX. Ten opzichte van zijn directe voorganger is hij 15% en 50% sneller dan zijn directe voorganger in respectievelijk de single- en multi-threaded Geekbench 5-test. Ten opzichte van AMD's stokpaardje is hij 23% en 61% sneller. Ook is Apple's M1 Max al te vinden in Geekbench. Helemaal vergelijkbaar is de nieuwe Core i9 hier natuurlijk niet mee omdat Windows en macOS niet hetzelfde zijn, maar ook is de Core i9 12900HK sneller dan Apple's gloednieuwe chip. Om precies te zijn is Intel Apple ongeveer 4% voor in beide testen.

Uiteraard zijn er verschillen tussen de chips, zo zal Apple's geïntegreerde videochip een stuk krachtiger zijn dan Intels variant. Daarnaast heeft Apple 'slechts' tien cpu-cores, terwijl het Alder Lake-H-topmodel er veertien heeft, met twintig threads in totaal. Intel lijkt de nadruk dus eerder op de cpu te leggen en zal de chip voornamelijk willen gebruiken in high-end gaminglaptops met een krachtige extra gpu.

Bronnen: Geekbench 5.4.1 (Apple M1 Max), (Intel Core i9 11980HK), (AMD Ryzen 9 5980HX), Wccftech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*