Oudere CPU-koelers passen toch niet goed op Alder Lake processoren

26 reacties

Gebruikers die een nieuwe koeler hebben aangeschaft om in de toekomst te gebruiken op een twaalfde generatie Intel Alder Lake processor is meermaals verteld dat zij zich geen zorgen hoefden te maken omdat de koeler ook werkt op processoren die gebruik maken van de nieuwe lga 1700-socket. Er blijken echter toch problemen op te treden, ondanks de lga 1700 upgrade kits die sommige fabrikanten gratis aanbieden.

Wccftech zegt een foto te hebben ontvangen, waarop aio-koelers te zien zijn van MSI, Corsair en Cooler Master. Op de foto is te zien dat de koelers niet goed contact maken met de cpu, wat een slechte warmtedistributie oplevert. Dit heeft niet alleen te maken met het asymmetrische ontwerp van de nieuwe Alder Lake-chips, maar ook met het feit dat de processoren een lagere Z-stack hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Igor’s Lab. De chips liggen lager op het moederbord ten opzichte van de lga 1200-chips en de koelelementen moeten daarom harder worden aangedrukt om goed contact te hebben met de cold plate. Met de upgrade kits lijkt dat niet bij elke koeler even goed te lukken.

Gebruikers moeten dus goed onderzoeken of hun huidige koeling nog wel mee kan of dat het beter is voor iets nieuws te gaan.

Bronnen: Wccftech, Igor's Lab

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*