SSD's met PCIe 5 en 6 vereisen koeling en zijn net zo snel als DDR4-geheugen

16 reacties

Tijdens een livestream van MSI waarin meer details gedeeld zijn over de eerder aangekondigde Spatium-ssd's heeft Sebastien Jean, chief technical officer van Phison, al het een en ander bekend gemaakt over de volgende generaties ssd's. Op dit moment zijn gen4-schijven nog niet eens de standaard, maar de fabrikant van nand-controllers is al bezig met producten voor pcie 5, 6 en 7. De officiële specificaties voor de pci express 7.0-standaard zijn nog niet openbaar gemaakt.

Volgend jaar moeten de eerste gen5-ssd's  op de markt komen, die dan compatibel zijn met Alder Lake, dat vanmiddag aangekondigd wordt, en Zen 4 dat in de loop van 2022 uitgebracht moet worden. De cto zegt dat het 16 tot 18 maanden duurt om een nieuwe ssd te ontwerpen, maar dat de voorbereidingen voor de technologie en productie-proces al 2 à 3 jaar eerder beginnen. De eerste low-level onderdelen voor pcie 6-schijven worden al ontworpen, deze komen rond 2025 op de markt.

De volgende generatie solid state drives zou een snelheid van 14 gigabyte per seconde kunnen halen, wat net zo snel is als het bestaande ddr4-2133 per kanaal. Nand-flash zal ram voorlopig nog niet vervangen, maar deze snelheden bieden wel perspectief voor caching. Huidige cpu's gebruiken levels 1, 2 en 3 voor low-level cache, en pcie 5.0-ssd's zouden hier een L4-cache aan toe kunnen voegen.

In de toekomst zullen snelheden en de dichtheid toenemen, wat gunstig is voor de prijzen en capaciteiten van schijven. De volgende belangrijke stap is een reductie in het aantal lanes, dat van 4 naar 2 gebracht kan worden en daarmee evenveel bandbreedte biedt als de voorgaande pci express-generatie met vier kanalen. Hoewel tlc onverminderd belangrijk blijft zal qlc veel gebruikt gaan worden als bijvoorbeeld os-drive en in high performance computing. De snelle prestaties van de toekomstige nvme-schijven zullen volgens de fabrikanten ook gebruikt worden in combinatie met technologie zoals Microsoft's Direct Storage.

Wat betreft stroomverbruik en hitteproductie zullen de eisen alleen maar toenemen. De meeste gen4-schijven hebben al een heatsink en voor de volgende generatie is dit een vereiste, met wellicht zelfs actieve koeloplossingen in de vorm van een ventilator. M.2-schijven op basis van de volgende pcie-generaties 5 en 6 zullen respectievelijk 14 en 28 watt gebruiken in een gemiddeld scenario. Wellicht dat de waterkoeling van fabrikanten zoals Corsair en TeamGroup dan zijn nut kan bewijzen.

Op dit moment wordt de warmte gedeeltelijk afgevoerd door de m.2-connector en de bevestigingsschroef. Mogelijke nieuwe interfaces zullen hier rekening mee moeten houden. Het gebruikte dram en de controllers kunnen omgaan met temperaturen tot 125 graden Celsius, maar de nand-chips werken slechts tot 80°C. Over het algemeen wordt geprobeerd een temperatuur van zo'n 50 graden aan te houden voor normaal gebruik.

Naast de E26 die Phison onlangs onthulde heeft ook Kioxia onlangs al een prototype van een pcie 5.0-schijf getoond. Marvell heeft de Bravera SC5-controller geïntroduceerd en ook van Silicon Motion en Samsung komen er gen 5-controllers aan.

Bron: Wccftech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*