VESA publiceert Embedded DisplayPort 1.5-standaard: gericht op efficiëntie

0 reacties

De Video Electronics Standards Association (VESA) heeft versie 1.5 van de Embedded DisplayPort-standaard gepubliceerd. De eDP-standaard is de elektrische interface tussen de grafische hardware en het geïntegreerde scherm van onder meer laptops, all-in-one-pc’s en premium tablets. De opvolger van eDP 1.4b (2015) behoudt alle functionaliteit van de vorige versie en voegt enkele features toe die op efficiëntie en prestaties zijn gericht.  

Zo is de panel self-refresh-feature niet alleen behouden, maar ook verder geoptimaliseerd. Hierbij worden statische beelden opgeslagen in het displaygeheugen, terwijl andere delen van het systeem in een zuinigere standby-modus gaan. Indien nodig kan het systeem tijdelijk ontwaken om het display geheel of gedeeltelijk bij te werken. Deze functie is aangevuld met een verbeterd Panel Replay-protocol dat nog zuiniger moet zijn en tegelijkertijd beter moet presteren, daarnaast wordt adaptive sync-ondersteuning toegevoegd.

Ook de functionaliteit van adaptive sync wordt uitgebreid in de nieuwe standaard: voor het afspelen van video is een protocol toegevoegd dat kleine aanpassingen van de framerate mogelijk maakt om het overslaan of herhalen van frames te voorkomen. Voor panelen met een hoge verversingssnelheid zijn dan weer nieuwe mechanismen toegevoegd die flikkeringen moeten voorkomen. 

Andere nieuwe protocollen van eDP 1.5 omvatten de mogelijkheid om de display-interface uit te schakelen tijdens de vertical blanking period (wanneer self-refresh niet wordt gebruikt), waardoor wederom energie kan worden uitgespaard. Versie 1.5 voegt ook ondersteuning toe voor nieuwe paneeltypen, zoals bepaalde oled-panelen met een langere display persistence.

Bron: VESA

« Vorig bericht Volgend bericht »
0