'AMD Ryzen 7000H-serie voor laptops Raphael-H verdubbelt core-aantal'

3 reacties

AMD lijkt voor na de Rembrandt-apu's voor laptops niet één maar twee chips op de planning te hebben staan. Helemaal nieuw is dit niet, de huidige laptopgeneratie bestaat ook uit twee verschillende chips. Voor de Rembrandt-opvolger zouden er echter twee chips worden gebruikt die meer van elkaar verschillen.

De Ryzen 5000-laptopgeneratie bestaat namelijk uit Cezanne en Lucienne, maar Lucienne is niet veel meer dan een rebrand van iets snellere (oudere) Renoir-apu. De Ryzen 7000H-chips zou bestaan uit Phoenix-H en Raphael-H. Eerstgenoemde zou de directe opvolger voor Rembrandt zijn en op 5 nanometer gemaakt worden. Volgens de op Twitter actieve dataminer Greymon55 heeft de chip 8 Zen 4-cores en 16 threads, en het thermische ontwerp moet op minder dan 40 watt liggen voor de H-chips. Het is denkbaar dat de chip ook voor andere reeksen ingezet zal worden.

Opvallend is echter dat de Raphael-chip die ook voor de desktop-cpu's gebruikt zou worden ook in de krachtigere laptopchips terecht moet komen. Ook deze chip heeft op 5 nanometer gebakken Zen 4-cores, maar het zou gaan om maximaal 16 cores en 32 threads. Het tdp moet hierbij op minimaal 45 watt instelbaar zijn.

Onlangs ging het gerucht dat AMD's serverprocessors op basis van Zen 4 het aantal cores verdubbelen. Afgaande op het verleden zullen de desktopprocessors gebruikmaken van dezelfde chip. De Raphael-H-cpu's dus ook, als dit nieuws klopt. Greymon55 blijkt het meer dan regelmatig bij het rechte eind te hebben.

Ná Raphael en Phoenix moet Granite Ridge verschijnen op basis van op 3 nm en 5 nm geproduceerde Zen 5-chiplets, volgens dezelfde Twitteraar. Tegelijkertijd moet Strix Point gebruikmaken van 3nm- en 5nm-chiplets op basis van de Zen 5- en Zen 4D-architecturen. AMD heeft onlangs aangepaste Zen 4-cores onthuld onder de Zen 4c-naam, alhoewel het om serverprocessors ging. Ook dit nieuws is sinds dit nieuws waarschijnlijk geworden alhoewel het niet duidelijk is of Greymon55 nieuwe informatie heeft die het nieuws bevestigt.

Bron: Greymon55 (Twitter)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0