Sponsored: Zo werken de James Bond-achtige entertainmentmogelijkheden op superjachten écht

0 reacties

Nederland is in een aantal markten een belangrijke internationale spil. Eén van die markten draait om de bouw van superjachten. Een aantal bouwers in ons land heeft hier een enorm marktaandeel in weten te verwerven. Zo kan het gebeuren dat je, als je bijvoorbeeld langs de smalle waterwegen in het Groene Hart rijdt, ineens oog in oog komt te staan met een jacht van majestueuze afmetingen.

Die jachten maken steeds meer gebruik van innovatieve technologie. De bezitters van deze vaartuigen willen immers niet alleen de hoogste kwaliteit, maar ook comfort van de bovenste plank. Dit betekent dat de nieuwste innovaties op het gebied van jachtenbouw worden toegepast, maar ook dat je allerlei nieuwe technische ontwikkelingen tegenkomt. Daarbij gaat het om ontwikkelingen die de pas houden met de vernieuwingen die je terugziet in de meest innovatieve slimme huizen. 

Omdat in deze jachten slimme oplossingen worden gebruikt, zijn ze interessant als inspiratiebron voor je eigen huis - en misschien om te dromen over dat mooie jacht dat je zou kopen als je de loterij wint of Oom Dagobert zijn erfenis aan je nalaat. 

ATEN is een van de bedrijven waarvan je de naam op talloze plekken in dit soort jachten tegenkomt. De producten van dit merk bieden dan ook uitstekende mogelijkheden om het schijnbaar onmogelijke waar te maken. Denk aan een James Bond-achtige setting waarin mensen dineren bij zonsondergang. De schermen in de ruimte tonen een zonnige omgeving. Naarmate het donkerder wordt, schakelen ze over naar een knisperend haardvuur dat ervoor zorgt dat de aanwezigen zich automatisch comfortabeler gaan voelen. Ondertussen gaat het dak open en kan iedereen genieten van de sterrennacht.

Onder de motorkap

Als techneut kijk je natuurlijk graag onder de motorkap van zulke toepassingen. Daar vind je het centrale hart van deze techniek: de ATEN VM3909H-matrixswitch. Hiermee kun je vanuit één centrale eenheid tot negen verschillende schermen aansturen. Denk bijvoorbeeld aan de televisies in de slaapkamers, een televisie in de eetkamer, een videowall in de entertainmentruimte en eentje op het dek. 

Om dit mogelijk te maken, hoef je geen gebruik te maken van lastige HDMI-kabels. Die zijn immers ongeschikt voor het transporteren van beeldsignalen over grotere afstand. De slimme oplossing van ATEN maakt gebruik van CAT 5E/6/6A-kabels. Deze kabels zijn veel beter geschikt om lange afstanden te overbruggen en ze laten zich in vrijwel iedere richting plooien. Het ene uiteinde ervan moet je in de VM3909H stoppen en aan het andere eind moeten de VE816-receivers van ATEN worden gemonteerd. 

Dit alles maakt deze matrixswitch als het gaat om het realiseren van multimedia-mogelijkheden tot één van de meest gewilde onderdelen voor de bouwers van superjachten. Tegelijkertijd is dit ook een ideaal product om toe te passen in smarthomes waar behoefte is aan rijke functionaliteit in combinatie met hoogwaardige, foutloze beeldkwaliteit. De switch heeft Seamless Switching Technology aan boord, zodat je zonder enige onderbreking kunt switchen tussen feeds.

Slimme koppelingen

De ATEN VM3909H is maar het begin, want door deze switch te combineren met de ATEN Control Box (VK1200) en Configurator (VK6000) gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Met deze producten kun je allerlei apparaten in een ruimte koppelen met de switch. Zo kun je bijvoorbeeld een koppeling maken met een automatisch dakraam, gordijnen, audio-apparatuur en alle andere zaken die door je fantasie worden ingegeven. Wil je de apparatuur nog makkelijker bedienen, dan kun je hem combineren met het ATEN VK330 Control Panel, dat geheel naar wens is te configureren, om zo een fool proof-oplossing te realiseren. 

De Control Box VK2100 van ATEN biedt je alle mogelijkheden om vrijwel onzichtbaar alles te regelen. Deze box is in staat om verschillende producten van afstand te bedienen.

Controle over de airco, verlichting, gordijnen … het is allemaal mogelijk! Ook is het apparaat compatibel met het professionele smarthome-protocol KNX. Verder vind je twee lan-aansluitingen op het apparaat. Deze werken volledig onafhankelijk van elkaar. Een ervan is bedoeld voor de verbinding met internet en andere apparaten, terwijl de andere een afgesloten netwerk voor onder andere het VK330- touchpanel realiseert.

Conclusie


ATEN heeft met de VM3909H een innovatieve HDMI-matrixswitch in zijn programma. Dit product biedt een prima basis om een uitgebreide smarthome-omgeving te realiseren op een jacht of in een huis. Door de switch te combineren met de VK2100 Control Box ontstaat een nog groter aantal mogelijkheden, waarmee je in technisch opzicht een James Bond-achtige omgeving kunt realiseren. Door niet alleen de videobeelden maar ook de rest van het jacht of huis te automatiseren en allerlei zaken met elkaar te combineren, worden de mogelijkheden nog groter. De complete oplossingen zijn eenvoudig te managen via een webinterface. Zo kun je in alle comfort en met een gerust hart de zee trotseren! 

« Vorig bericht Volgend bericht »
0