Eerste harde schijven van Western Digital met OptiNAND-cache nu beschikbaar

1 reactie

Western Digital heeft vorige maand aangekondigd te gaan beginnen met het leveren van Optinand-hdd's. Zoals de naam al suggereert gebruiken deze harde schijven nandgeheugen als cache.

Om precies te zijn gaat het om de WD Gold 20 TB (WD201KRYZ) en de Ultrastar DC HC560 (0F38755 en 0F38754), beide schijven van 20 TB die vrijwel identiek aan elkaar zijn. Echter is de Gold-versie ook per stuk verkrijgbaar, terwijl de Ultrastar-serie voor grotere datacentra bedoeld is. Beide schijven gebruiken negen cmr-platters (conventional magnetic recording), waarmee de platters niet alleen betrouwbaarder zijn dan shingled magnetic recording (smr), maar ook beter presteren.

De aanwezigheid van de Optinand-cache maakt de harde schijf in theorie sneller, hoewel hij volgens de officiële cijfers even goed presteert als de 18TB-versie. WD noemt alleen specifiek de 20TB-versie bij de vermelding van Optinand. Hoe groot de invloed van de cache is, is dus niet duidelijk. Het is ook niet duidelijk hoe groot de cache in totaal is, uitsluitend dat de beschikbare capaciteit voor de schijf 512 MB is. Het is waarschijnlijk dat er gebruikgemaakt wordt van overprovisioning om ervoor te zorgen dat slijtage op de korte termijn geen rol gaat spelen.

De Ultrastar-hddheeft twee verschillende uitvoeringen, één met sed-versleuteling en één met se-versleuteling. Zowel de Ultrastars als de WD Gold zijn gevuld met helium, wat zo min mogelijk trillingen en een zo laag mogelijke frictie met de lucht mogelijk maakt. Dat verlaagt het stroomverbruik lichtelijk. De WD Gold 20 TB staat op de site van de fabrikant voor 741 euro. Wat de Ultrastar-sku's kosten is niet bekend, die zijn specifiek voor grote datacentra bedoeld.

Western Digital Gold- en Ultrastar-HDD's met OptiNAND-cache
  WD Gold 20 TB, Ultrastar DC HC560
Formfactor 3,5-inch
Opslagcapaciteit 20 TB
Interface SATA III
Met helium-gas ja
Cache 512 MB
Toerental 7200 RPM
Gemiddelde latency 4,16 ms
Haalbare doorvoersnelheid 269 MB/s
Stroomverbruik (idle/load) 6/7 watt
Geluidsdruk (idle/load) 20/36 dB
Mean-time between failure (MTBF) 2,5 miljoen uur
Garantie 5 jaar
Prijs 741 euro

Bronnen: Western Digital, (2)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0