Marktanalist: vraag naar videokaarten iets gekrompen, tekorten pas eind 2022 opgelost

20 reacties

Onlangs schreven we dat de prijzen van videokaarten opnieuw leken te stijgen, nadat de prijzen enigszins waren afgekoeld. Jon Peddie Research heeft een rapport uitgebracht waarin te lezen is dat de verkopen in het derde kwartaal zijn gedaald, maar het zou nog een tijd duren voordat de bevoorradingsketen er weer gezond voor staat.

Om precies te zijn is de markt met 18,2% gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal, alhoewel het nog steeds om een toename van 12% gaat op jaarbasis. Dat zou betekenen dat de hoge prijzen en de tekorten mensen hebben laten beslissen om geen nieuwe videokaart te kopen. AMD's totale marktaandeel is met 1,4% gegroeid en Nvidia's aandeel steeg met 4,86%, terwijl Intel hierdoor met 6,2% gekrompen is.

Verder is het aantal systemen met een losse videokaart gegroeid met 7,6% ten opzichte van het vorige kwartaal. Opmerkelijk genoeg kopen mensen dus liever een dure videokaart dan een chip met een geïntegreerde gpu. Het zou dus kunnen dat de verkopen van apu's harder is gedaald dan de verkopen van videokaarten, aangezien de markt voor videokaarten is gekrompen. De totale 'attach rate' is nu 125%. Daar zijn losse en geïntegreerde gpu's in desktops, laptop en workstations voor meegerekend. De cpu-markt is met 23,1% het hardst gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal, ten opzichte van vorig jaar gaat het nog om een groei van 9,2%.

Prijzen zouden nog steeds hoog zijn omdat de vraag waarschijnlijk hoog blijft, aldus de marktanalist. Tegelijkertijd zou de onderkant van de laptopmarkt zijn verzadigd met Chromebooks, omdat fabrikanten voor deze apparaten een grote hoeveelheid voorraad hebben opgebouwd. De verwachting is dat de bevoorradingsketen de vraag pas tegen het eind van 2022 aankan.

Marktaandeel losse videokaarten
  Q2'20 Q2'21 Q3'21
AMD 20% 17% 17%
Nvidia 80% 83% 83%

Bron: Jon Peddie Research

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*