'Exclusieve deal Microsoft met Qualcomm voor Windows on Arm komt tot einde'

19 reacties

Vorige week schreef XDA Developers dat MediaTek zijn eigen system-on-a-chip wil maken voor Windows on Arm-apparaten. Tot nu toe was Qualcomm de enige chipontwerper die hieraan begonnen was, maar Apple's introductie van zijn eigen processors voor Macs heeft andere bedrijven kennelijk vuur aan de schenen gelegd. Nu schrijft dezelfde site echter dat Microsoft een exclusieve deal heeft met Qualcomm.

Qualcomm heeft een vrij sterke band met Microsoft, alhoewel het niets is vergeleken met Intels relatie met de softwaremaker. Volgens XDA Developers was het paradigma tussen MediaTeks Executive Summit en Qualcomms Investor Day dat Microsofts en Intels nauwe band (die ook wel 'Wintel' wordt genoemd) tegen zijn einde loopt. Windows on Arm moet de logische volgende stap zijn die volgens XDA Developers' bronnen niet alleen logisch, maar ook onoverkomelijk is.


Qualcomms SQ1-chip die in de Microsoft Surface Pro X terecht is gekomen.

Microsoft verklaarde bij de introductie van het Windows on Arm-platform dat bedrijven die hier chips voor willen ontwerpen daar vrij in zijn, maar kennelijk geniet Qualcomm de nodige exclusiviteit. Het bedrijf heeft namelijk nauw met Microsoft samengewerkt om het project op touw te zetten en om de eerste chips en software ervoor te ontwerpen. Aan de exclusiviteit komt echter een einde, als het accuraat is wat de techsite zegt.

Het zou ook duidelijk zijn dat andere bedrijven tegen worden gehouden door de deal, er is dus de behoefte om voor Microsofts platform te optimaliseren. Qualcomm zal aardig wat voorrang hebben weten op te bouwen, voor een deel doordat het nu volledig eigenaar is van server-chipontwerper Nuvia. Opvallend is dat Qualcomm officieel heeft aangekondigd dat de eerste chip(s) voor laptops bedoeld is of zijn. Nuvia was in eerste instantie van plan om uitermate krachtige arm-chips voor servers te ontwerpen. Het bedrijf lijkt dus een rotsvaste positie in de Windows on Arm-markt te hebben.

Bron: XDA Developers

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*