Zweden wil Europees verbod op Proof-of-Work-cryptomining

96 reacties

Waar El Salvador Bitcoin omarmd heeft lijkt Zweden meer te zien in de aanpak van China. Erik Thedéen en Bjorn Risinger, directeur van respectievelijk de financiële inspectie en de milieubeschermingsorganisatie van het land hebben gezegd dat door de toename van cryptomining met daarbij het hogere stroomverbruik de doelen uit het Akkoord van Parijs mogelijk niet gehaald worden.

Het stroomverbruik van Bitcoin-mining in Zweden is van april tot augustus explosief gestegen en nu gelijk aan het verbruik van 200.000 huishoudens. Daarom stellen zij voor in heel de Europese Unie het minen van cryptovaluta met proof-of-work-algoritmeste verbieden. Daarnaast moet het niet mogelijk zijn nieuwe miningbedrijven op te starten in Zweden en mogen crypto-gerelateerde organisaties zichzelf niet beschrijven als duurzaam.

 Crypto-eigendommen zijn een bedreiging voor de klimaattransitie − energie-intensief delven zou verboden moeten worden. De Universiteit van Cambridge en Digiconomist schatten dat de twee grootste crypto-assets, Bitcoin en Ethereum, samen ongeveer twee keer zoveel stroom gebruiken per jaar als heel Zweden."

De energieprijzen in het Scandinavische land zijn relatief laag doordat vrij veel gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen, waarvan water en wind de grootste zijn. Hierdoor worden miners aangetrokken wat ironisch genoeg weer voor meer uitstoot en klimaatimpact zorgt. Sinds China alle crypto illegaal verklaarde enkele maanden geleden is het probleem enkel groter geworden.

Ook non-fungible tokens of NFT's hebben een flink effect op het klimaat. Een gangbare nft heeft eenzelfde koolstofuitstoot per maand als een gemiddelde EU-burger. Overigens is niet iedereen het eens met de Zweden: de Franse investeringsfirma Melanion Capital zegt dat de claim dat Bitcoin-miners het elektriciteitsnetwerk in gevaar brengen complete desinformatie is. Het gebrek aan politieke vertegenwoordiging zou volgens het bedrijf niet als een kans genomen moeten worden om een industrie illegaal te maken om zijn gebrek aan verdediging.

Bron: Euronews

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*