3D-printer gebruikt bacterie-inkt voor 'helende' levende structuren

5 reacties

Onderzoekers van Virginia State University hebben een 'levende inkt' voor 3D-printers gemaakt. Daarmee kunnen letterlijk levende structuren worden gemaakt die bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor het helen van wonden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications. De onderzoekers hebben genetisch gemodificeerde Escherichia coli-bacteriën (E. coli) gemaakt die zelfstandig een netwerk van proteïne-nanofibers kunnen maken met de juiste voedingsstoffen. Door er inkt voor 3D-printers van te maken kunnen letterlijk levende structuren worden gemaakt. Agar geeft het geprinte resultaat structuur. Door dit te verwarmen tot 75 graden Celsius wordt het vloeibaarder, en bij een graad of 16 is het stevig.

Een nuttige toepassing van het materiaal is het helen van wonden. De bacterie Acetobacter xylinum maakt cellulose, dat gebruikt kan worden om het genezen van wonden te versnellen met behulp van gaasjes van dit materiaal. Getransplanteerde organen die van een laagje cellulose voorzien zijn worden minder snel afgestoten door het lichaam, en het kan ook als opvulmateriaal gebruikt worden zodat het orgaan letterlijk beter in het lichaam past.

Met de bacterie Pseudomonas putida kan de vervuilende koolwaterstof fenol snel worden afgebroken. Een matrixpatroon met deze bacterie deed hier slechts zes dagen over. De herbruikbaarheid is echter een probleem. Nadat het materiaal schoon was gemaakt en opnieuw gevuld werd met fenol duurde het een dag langer voordat het afgebroken was. Sommige bacteriën gingen namelijk in de vloeistof zitten. Dat kan nadelige effecten hebben voor de omgeving. Er wordt ook gekeken naar andere mogelijkheden, aangezien elke denkbare bacterie gebruikt kan worden. Zo kunnen olierampen worden verholpen door bacteriën die olie afbreken te gebruiken.

Bronnen: Nature Communications, Scientific American

« Vorig bericht Volgend bericht »
0