Gerucht: smartphones op basis van MediaTek Dimensity 9000-SoC's worden duurder

1 reactie

MediaTek timmert hard aan de weg met zijn smartphonechips. In september schreven we dat het de grootste fabrikant van system-on-chips ter wereld is, en smartphonechips zijn voor het Taiwanese bedrijf een belangrijke inkomstenbron. Onlangs is de Dimensity 9000-soc aangekondigd, maar het gerucht gaat dat deze chip erg duur zal zijn.

Zoals bij de onthulling al officieel werd gemaakt is het de eerste 4nm-chip voor smartphones. Hij maakt gebruik van één Cortex-X2-core, drie Cortex-A710-kernen en vier Cortex-A510-kernen. Verder heeft de Mali-G710-gpu tien kernen en de neural processing unit zes stuks voor met AI versnelde taken. Hij moet in 2022 in apparaten terechtkomen, maar in welke telefoons hij zal zitten is nog niet officieel bekend.

Omdat de Dimensity 9000 op TSMC's 4nm-node gemaakt wordt zal hij niet goedkoop zijn, en de op het Chinese Weibo actieve Digital Chat Station verklaart dat hij bijna twee keer zo duur zal zijn als zijn voorganger, de Dimensity 1200. Toch moet hij nog steeds goedkoper zijn dan Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1.

De lager gepositioneerde Dimensity 7000 wordt op TSMC's 5nm-node gemaakt. Deze node zal al iets goedkoper zijn, aangezien hij minder nieuw en groter is. Deze soc heeft iets oudere Cortex-A78-cores en moet concurreren met de Snapdragon 870. Verder is er nog weinig bekend over in welke toestellen de chips terecht zullen komen, maar het geeft in ieder geval aan dat MediaTek zichzelf steeds meer ziet als een directe concurrent voor Qualcomm.

Bron: Digital Chat Station (Weibo)

« Vorig bericht Volgend bericht »
0