Semi-automatische buitenspeldetectie zou kunnen worden gebruikt tijdens WK voetbal van 2022

9 reacties

Tijdens de dinsdag te beginnen Fifa Arab Cup zal een technologie worden getest die officials moet helpen om nauwkeurigere beslissingen te nemen bij mogelijk buitenspel. Deze semi-geautomatiseerde buitenspeldetectie werkt met tien tot twaalf camera's die voor elke speler tot 29 datapunten per seconde verzamelen. Wanneer potentieel buitenspel wordt ontdekt, wordt een waarschuwing gestuurd naar de video-assistent-scheidsrechter (VAR), die de uiteindelijke beslissing moet nemen. De technologie zou mogelijk al kunnen worden gebruikt tijdens het WK voetbal van 2022.

"De VAR heeft een zeer positieve invloed gehad op het voetbal en het aantal grote fouten is verminderd, maar er zijn gebieden waar het kan worden verbeterd - en buitenspel is er daar één van", zegt Pierluigi Collina, hoofd scheidsrechterszaken van de Fifa. Om daaraan toe te voegen: "We zijn ons ervan bewust dat het proces om buitenspel te controleren langer kan duren dan andere beslissingen, vooral wanneer het erg close is en we zijn ons er ook van bewust dat de positionering van de lijnen misschien niet altijd 100% accuraat is. Daarom ontwikkelt de Fifa een technologie die snellere en nauwkeurigere antwoorden zou moeten geven; deze staat vanaf nu bekend als semi-geautomatiseerd buitenspel. De technologie kan een lijn trekken, maar de beoordeling blijft in handen van de scheidsrechter. Dat blijft cruciaal."

Sinds de invoering van de VAR in de grote Europese competities zijn buitenspelbeslissingen het vaakst controversieel, waarbij sommige doelpunten met de kleinste marge werden afgekeurd. Roberto Firmino's treffer (zie bovenstaande afbeelding) voor Liverpool tegen Aston Villa in 2019 bijvoorbeeld, werd afgekeurd omdat zijn oksel buitenspel stond.

Geplande proeven met de nieuwe technologie in 2020 werden verstoord door de pandemie van het Coronavirus, maar er hebben al wel tests plaatsgevonden in Engeland, Spanje en Duitsland. De Arab Cup, waaraan 16 teams deelnemen en die in zes stadions in Qatar wordt gespeeld, is de belangrijkste test voor de technologie tot nu toe.

"De technologie is gebaseerd op het volgen van ledematen," zegt Johannes Holzmuller, directeur voetbaltechnologie en -innovatie van de Fifa. "Software verwerkt deze gegevens en in geval van een buitenspelovertreding wordt een geautomatiseerde waarschuwing naar de video operations room gestuurd. Dat is de reden dat we het 'semi-geautomatiseerd' noemen - uiteindelijk is het nog steeds de VAR die het voorgestelde buitenspel moet valideren en bevestigen. Daarna informeert de VAR de scheidsrechter op het veld over de beslissing. Er zijn twee focuspunten. Het eerste aandachtspunt is de aftrap - het moment waarop de bal wordt gespeeld - en het tweede is welk lichaamsdeel zich het dichtst bij de doellijn bevindt, van de verdediger of de aanvaller. We hopen met technologie dat we sneller en nauwkeuriger kunnen zijn."

 

Bron: BBC

« Vorig bericht Volgend bericht »
0