Europese telecombedrijven willen concurrentie voor Amerikaanse Big Tech

30 reacties

Het consortium voor Europese telecombedrijven, de European Telecommunications Network Operators' Association, heeft in een open brief bekendgemaakt dat Europa de behoefte heeft aan 'eigen' technologiegiganten, zoals we die kennen uit de VS en China.

De totale Europese telecomsector investeert al 52,5 miljard euro per jaar. Naast naar 5G, glasvezel- en kabelnetwerken gaat dit geld naar andere initiatieven, zoals open-ran, edge cloud computing en andere diensten waar veel data voor benodigd is. Ze benadrukken doelen als klimaatneutraliteit na te jagen, en digitalisering kan volgens een rapport van dezelfde organisatie tot 15% per jaar aan CO2 besparen.

Er is zo'n 300 miljard nodig voor het uitbreiden van het gigabit-project, waarmee alle deelnemende gebieden gigabit-snelheden moeten bieden. De sector klaagt over de hoge prijzen bij frequentieveilingen, waar netwerkoperators een deel mee kunnen claimen. Dit zou voor minder innovatie zorgen, terwijl het geld hard nodig is voor andere projecten.

Telecombedrijven werken nauw samen met technologiegiganten, zoals Amazon, Google en Microsoft. Specifieke namen worden er niet genoemd, maar de brancheorganisatie noemt dat dergelijke bedrijven vaak veel vragen van de bedrijven en dat ze 'op een eerlijke manier' zouden moeten bijdragen aan de investeringen in het netwerk. Mede daardoor zijn er Europese bedrijven nodig die actief zijn in 'global data spaces', en dus daadwerkelijk kunnen concurreren met de grote Amerikaanse (en tegenwoordig ook Chinese) techbedrijven.

Bron: European Telecommunications Network Operators' Association

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*