Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1: vlaggenschip-SoC voor de smartphones van 2022

5 reacties

Naar goede gewoonte heeft Qualcomm tijdens de Snapdragon Tech Summit zijn nieuwste high-end soc voor smartphones aangekondigd: de Snapdragon 8 Gen 1. Het gebruikelijke systeem van drie cijfers is vervangen door de naam Snapdragon (x) Gen (y), waarbij x verwijst naar het marktsegment en y naar de generatie. De eerste high-end smartphones met de nieuwe Snapdragon-soc worden begin volgend jaar verwacht.

De chip wordt gebakken op Samsungs 4nm-procedé en maakt gebruik van de armv9-architectuur. De krachtigste rekenkern is de Cortex-X2, met een kloksnelheid van 3.0 GHz. Hij wordt bijgestaan door drie Cortex-A710 performance-cores (2,5 GHz) en vier zuinigere A510-kernen (1,8 GHz). Volgens Qualcomm moet hij 20 procent beter presteren dan de Snapdragon 888, terwijl het stroomverbruik 30% lager moet liggen. 

Ook de Adreno-gpu - Qualcomm gebruikt geen specifieke benoeming - moet een stuk beter zijn dan die van zijn voorganger: hij moet een uplift van 30% realiseren in vergelijk met de Adreno 660 en tegelijkertijd 25% efficiënter zijn. Daarnaast komt hij met allerlei features die van pas moeten komen tijdens het gamen. Zo moet de Adreno Frame Motion Engine een verdubbeling in framerate bij hetzelfde stroomverbruik opleveren, of identieke prestaties met de helft van de energie.


Qualcomm werkt samen met enkele van de grootste gameontwikkelaars om “het beste uit de hardware te kunnen halen”.

Dankzij de zelfontwikkelde X65 5G-modem moet de Snapdragon 8 Gen 1 in staat zijn om downloadsnelheden van wel 10 Gbps te behalen. In de realiteit zal deze maximumsnelheid dichter bij 4 Gbps aanleunen, aangezien de snelste huidige 5G-netwerken in de meest ideale omstandigheden dergelijke snelheden bieden. Wat wifi betreft moeten snelheden tot 3,6 Gbps mogelijk zijn indien de smartphone is verbonden met een wifi 6- of wifi 6E-router.

Tot slot heeft de fabrikant hard gewerkt aan het verbeteren van de camera-ervaring. De 18-bits image signal processor (isp) van de Snapdragon 8 Gen 1 moet tot 4.096 keer meer cameragegevens kunnen verwerken dan de 14-bits Spectra-isp van de Snapdragon 888. Toestellen met de geschikte hardware zullen dankzij deze soc in staat zijn om beelden vast te leggen met 3,2 gigapixels per seconde, een uplift van 18 procent. Op het gebied van video worden de volgende resoluties ondersteund: 30 fps bij 8k hdr, 120 fps bij 4k en tot 960 fps bij 720p-slowmotion. 

Bron: Qualcomm

« Vorig bericht Volgend bericht »
0