Gerucht: AMD werkt aan Renoir X-desktopchips zonder iGPU, nieuwe Intel HEDT-serie komt midden 2022

2 reacties

In een post op het Chinese Chiphell-forum heeft de gebruiker Enthusiastic Citizen meer informatie gedeeld over de aankomende processoren van zowel Intel als van AMD. Opmerkelijk is de komst van de Renoir X-chips uit het rode kamp, daarnaast meldt de forumpost dat Intel in de loop van volgend jaar een nieuwe hedt-serie zal uitbrengen.

Zo zou AMD werken aan de Renoir X-cpu’s, waarvan de rekenkernen op de Zen 2-architectuur zijn gebaseerd. Ten opzichte van de bestaande Renoir-sku’s zouden de nieuwe varianten geen geïntegreerde gpu aan boord hebben. Exacte specificaties worden niet verschaft, al moeten ze naar verluidt de strijd aangaan met de Core i3-modellen uit Intels 12000-lijn. Het is dan ook mogelijk dat ze begin 2022 worden aangekondigd, samen met de Zen 3D-reeks met gestapelde 3D V-Cache. 


Een vertaalde versie van de Chinese forumpost.

Later in het jaar (eind Q2, begin Q3) wordt Raphael met Zen 4-cores en de AM5-processorvoet verwacht. Bij deze release zouden zowel de moederborden met de X670-chipset als de lager gesegmenteerde B650-modellen uitkomen, met ondersteuning voor zowel pcie 5.0 als ddr5. Ten opzichte van de concurrentie zou ddr4 echter niet compatibel zijn met het nieuwe platform.

De Chiphell-gebruiker claimt ook meer te weten over de aankomende producten van het blauwe kamp: naar verluidt is Intel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe hedt-productlijn, gebaseerd op Xeons van de vierde generatie (Sapphire Rapids). Dit wil dus zeggen dat Intel afstapt van het Core-merk voor het high-end desktopsegment. De W790-borden met socket lga4677 moeten X299 opvolgen en ondersteuning bieden voor zowel ddr5 als pcie 5.0. De line-up zou rond midden volgend jaar beschikbaar moeten zijn.

Tot slot komt de opvolger van Alder Lake, Raptor Lake, aan bod. De leaker bevestigt geruchten dat de dertiende generatie Core-cpu’s dezelfde socket deelt met zijn voorganger, wat zou willen zeggen dat zowel Alder Lake als Raptor Lake op de nieuwe Z790- en B760-moederborden gebruikt kunnen worden. Bovendien zou de aankomende processorreeks eveneens overweg kunnen met ddr4-geheugenmodules. Exacte specificaties worden niet onthuld, al zouden er wel verbeteringen zijn op het gebied van cache. Raptor Lake wordt in het derde kwartaal van 2022 verwacht. 

Bron: Chiphell

« Vorig bericht Volgend bericht »
0