Zo kun je Windows Verkenner gebruiken met admin-rechten en zonder vervelende UAC-meldingen

14 reacties

Als je in Windows Verkenner werkt en bestanden in systeemmappen of gebruikersprofielen wilt openen krijg je een waarschuwing van het User Account Control-programma. Als je deze goedkeurt krijg je permanent toegang tot de betreffende map. Hiervoor wordt jouw account toegevoegd aan de access control list waarmee alle programma's die op jouw account draaien toegang krijgen.

Als je deze uac-meldingen tijdelijk niet wilt zien kun je een Verkenner-venster openen met verhoogde rechten, en ook de processen die vanuit de applicatie geopende worden hebben deze verhoogde privileges. Het voordeel is dat je account niet permanent aan de toegangslijst toegevoegd wordt. Als je de volgende stappen uitvoert met een normaal gebruikersaccount moet uiteraard wel het admin-wachtwoord ingevoerd worden. Er zijn twee eenvoudige manieren om Verkenner met verhoogde rechten te openen. Vooraf moeten openstaande vensters van de app afgesloten worden.

Voor de eerste moet je Verkenner opstarten door op het icoon te klikken, of met de sneltoets Win+E. Navigeer naar Deze PC, OS (C:) en klik dan de map Windows aan. Zoek dan het explorer.exe-bestand en klik dit aan met je rechter muisknop. In het menu dat nu openklapt selecteer je Uitvoeren als administrator en in de pop-up die opent klik je op Ja.

De andere weg is via Taakbeheer, dat je ook met de shortcut Ctrl+Shift+Esc kunt openen. Ga links bovenin naar Bestand en open een nieuwe taak. Vul explorer.exe in en vink het vakje aan om de app als admin te draaien. Als je nu op OK drukt heb je exact hetzelfde resultaat. Een derde optie is via PowerShell, waarbij je er op moet letten deze als administrator te draaien. Gebruik dan het volgende commando, dat de uac-check uitschakelt:

 c:\windows\explorer.exe /nouaccheck

Nu je Verkenner kunt gebruiken met administratorrechten kun je verschillende beschermde mappen bewerken. Sommmige mappen zijn echter onderdeel van TrustedInstaller en zijn daarom zelfs niet met admin-privileges toegankelijk. Zodra je uitlogt of je systeem opnieuw opstart draait Verkenner weer in standaardmodus.

Bron: Wccftech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0
*