Blender 3.0 met verbeterde ondersteuning voor AMD is beschikbaar

0 reacties

De Blender foundation heeft versie 3.0 uitgebracht van hun open source 3d software. Volgens de ontwikkelaars een nieuwe stap in de open source 2D/3D content creation. Versie 3.0 heeft er meer dan twee decennia over gedaan, de release van versie 2.0 dateert nog van 2000. Sinds versie 2.0 is de software constant in ontwikkeling geweest en heeft het grote veranderingen ondergaan. Versie 3.0 heeft een lange lijst aan nieuwe features zoals een asset manager, moderne UI en verbeterde performance.

De Blender foundation werkt samen met fabrikanten om OpenCL te vervangen door andere standaarden. Volgens de ontwikkelaars is OpenCL moeilijk te gebruiken door verouderde standaarden en driver bugs.

Blender heeft in samenwerking met AMD in versie 3.0 ondersteuning voor het HIP platform toegevoegd. Officieel werkt dat alleen op de RDNA2-architectuur, maar in praktijk kan de RDNA-architectuur er ook gebruik van maken. Opvallend is dat Blender HIP alleen kan gebruiken op Windows. Maar Linux support wordt verwacht bij de volgende release. HIP is een open source platform en werkt zowel met AMD als Nvidia grafische kaarten.


cycles render tijd met (rood) en zonder (blauw) gebruik van het HIP platform

In versie 3.0 zijn de GPU kernels herschreven waardoor het renderen 2 tot 8 keer zo snel gaat op zowel AMD als Nvidia platformen. Specifiek voor Nvidia GPUs heeft de OptiX integratie ook een update gehad, waardoor de hardware-versnelde ray tracing sneller gaat.

De lange lijst met nieuwe features en verbetering is te vinden op de release pagina.

Bron: blender.org

« Vorig bericht Volgend bericht »
0